Stimularea rezilienței și a prosperității: forum international a liderilor transportului rutier

Membrii IRU, companiile de transport, organizațiile de dezvoltare și instituțiile financiare sau adunat în Uzbekistan pentru o conferință regională cheie despre provocările stringente în transport și tranzit și oportunitățile emergente.

Asociația AITA în cadrul forumului menționat a fost prezentată de dl Valeriu TULBU – Președinte Asociației AITA și dl Ghenadie ȚAULEAN – Administrator Asociația AITA.

Progresele tehnologice rapide, incertitudinea geopolitică și decarbonizarea redefinesc transportul rutier în toate regiunile. Țările fără ieșire la mare se străduiesc să-și mențină și să-și dezvolte în continuare statutul câștigat cu greu de țări cu legături terestre.

Conferința internațională, intitulată „ Transportul rutier internațional: stimularea rezilienței și prosperității ”, a explorat conectivitatea regională, transportul și tranzitul de-a lungul coridoarelor est-vest și nord-sud, deficitul cronic de șoferi comerciali și digitalizarea comerțului și a tranzitului.

IRU lucrează cu autoritățile publice și organizațiile pentru a îmbunătăți eficiența, securitatea și transparența comerțului și tranzitului transfrontalier. Țările fără ieșire la mare nu pot atinge o dezvoltare durabilă fără coridoare și infrastructură robuste de transport multimodal. Întreruperea legăturilor comerciale a schimbat multe coridoare, punând o presiune suplimentară asupra punctelor de trecere a frontierei deja aglomerate.

Infrastructură rigidă trebuie să fie cuplată cu infrastructură soft – procesele, regulile și serviciile care sprijină un transport eficient. În colaborare cu partenerii de dezvoltare, IRU ajută țările membre să deschidă calea în digitalizarea comerțului și a tranzitului.

Cu TIR, singurul sistem de tranzit global, transportul rutier de marfă ușă în ușă, pe distanțe lungi este de cinci până la zece ori mai ieftin decât pe calea aerului, de două până la trei ori mai rapid decât pe mare și aproape de două ori mai rapid decât pe calea ferată.

Admin

Admin