SUSPENDAREA FEDERAȚIEI RUSE DIN CALITATEA DE MEMBRU AL BIROULUI COB  

Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) aduce la cunoștința operatorilor de transport rutier internațional, că Consiliul de Supraveghere al COB (Protecția Victimilor Traficului Rutier Transfrontalier) a luat decizia să suspende calitatea de membru al Biroului din Federația Rusă.

Astfel, la data de 30 martie 2023 COB a informat toate Birourile Naționale ale SIA „Carte Verde” despre adoptarea deciziei de către Consiliul de Supraveghere al COB privind aplicarea sancțiunii de suspendare a calității de membru al Biroului Național „Carte Verde” din Federația Rusă, din cadrul Sistemului, începând cu 30 iunie 2023.  Această decizie urmează a fi confirmată de către Asambleea Generală a Membrilor COB, care va avea loc la 8 iunie 2023.

Decizia adoptată are la bază mai multe argumente, iar cea mai relevantă este că COB este obligat să respecte Sancțiunile UE aplicate în raport cu Federația Rusă.

Sancțiunile UE aplicate Rusiei și impactul acestora asupra activităților COB în relație cu Asociația Rusă a Asigurătorilor de Autovehicule (Biroul „Carte Verde”) au fost sub controlul continuu al COB împreună cu consilierii juridici externi, având în vedere că COB este o organizație internațională care își are sediul în Belgia. Respectiv, neconformarea cu Sancțiunile UE se consideră încălcarea directă a legislației UE și poate avea repercusiuni (inclusiv financiare) asupra managementului COB.

Decizia menționată are consecințe directe asupra cetățenilor, transportatorilor și pieței de asigurări privind emiterea polițelor „Carte Verde”, după cum urmează:

  • După data de 30.06.2023 cetățenii care vor intra pe teritoriul Federației Ruse cu orice tip de vehicul înmatriculat în Republica Moldova, suplimentar la asigurarea „Carte Verde” valabilă pentru teritoriul altor state tranzitate, vor fi obligate să procure o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto emisă de asigurătorii din Federația Rusă și care este valabilă doar pe teritoriul acesteia;
  • Asigurătorii din Republica Moldova nu au dreptul să emită nici o poliță „Carte Verde” cu un termen de valabilitate a acesteia peste termenul de 30 iunie 2023, cu acoperire teritorială pentru Federația Rusă.

Scrisoarea COB o puteți accesa aici.

Asociației AITA vă va informa suplimentar despre decizia Asambleei Generale a Membrilor COB.

Admin

Admin