Ședința Comisiei mixte moldo-române în domeniul transporturilor rutiere

În perioada 12-13 martie 2024, în or.Chișinău (Republica Moldova) a avut loc ședința Comisiei mixte moldo-române în domeniul transporturilor rutiere.

Din partea Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) în cadrul ședinței menționate a participat dl Iulian POSTICĂ – Administrator Asociația AITA.

În cadrul ședinței au fost examinate mai multe subiecte ce țin de domeniul transportului rutier internațional:

  • Liberalizarea transporturilor ”terță țară” în România și Republica Moldova;
  • Implementarea sistemului electronic e-CMR;
  • Diferența la cântărirea autovehiculelor de mărfuri pe sensul de intrare pe teritoriul României;
  • Problema rândurilor și timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierelor;

Este de fapt menționat, că ambele părți au reiterat susținerea implementării sistemului electronic e-CMR, în contextul semnării Memorandumului între cele două state privind cooperarea în domeniul digitalizării transporturilor rutiere de mărfuri. Reprezentanții Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) au prezentat în cadrul ședinței menționate, pașii care urmează a fi întreprinși în cadrul proiectului de susținere a autorităților pentru dezvoltarea și implementarea e-CMR în Republica Moldova și România.

Totodată, dl Iulian POSTICĂ a abordat problema ce ține de diferență de cântărire a vehiculelor rutiere de mărfuri pe sensul de intrare pe teritoriul României față de aceiași cântărire la ieșire. Partea română a menționată va examina cu implicarea instituțiilor responsabile problemele invocate. Totodată, partea română a confirmat posibilitatea recântării vehiculelor rutiere pe sensul de intrare pe teritoriul României, la solicitarea operatorului de transport, în cazul unor dubii privind cântăririi.

AITA

AITA