Reintroducerea temporară a controlului la frontiera internă de către unele state UE din cauza fluxului de migrație ilegală

 Conform informației Ambasadei Republicii Moldova în Republica Polonă, în perioada 4-14 octombrie curent a fost restabilit temporar controlul la frontiera Republicii Polone cu Republica Slovacă, cu posibilitatea prelungirii termenului de 10 zile.Restricția respectivă a fost instituită în scopul reducerii nivelului migrației ilegale pe așa-numita ”rută balcanică”.

Potrivit ordonanței Ministerului Afacerilor Interne și Administrației al Poloniei,  transportul de persoane și mărfuri poate fi efectuat în regim de 24/24 ore doar prin următoarele puncte de trecere rutiere:

– Radoszyce, Barwinek, Muszynka, Piwniczna Zdrój, Jurgów, Chyżne, Korbielów, Zwardoń − Skalité Platforma.

Totodată, potrivit avizului Ministerului de Interne al Republicii Cehepână la data de 13 octombrie vor fi efectuate controale aleatorii de-a lungul întregii porțiuni a frontierelor interne cu Republica Slovacă într-un regim flexibil și cu impact negativ limitat asupra fluxului de trafic internațional.

De asemenea, aceleași restricții la frontieră cu Slovacia au fost introduse și de către Austria potrivit anunțului Ministerului de Interne.

La rândul său, Ministerul de Interne al Republicii Slovace a anunțat că, până la 14 octombrie, controalele vor fi efectuate pe toată lungimea frontierei interne cu Ungaria într-un regim flexibil, în funcție de amenințarea actuală și evoluția situației de securitate.

În contextul celor menționate, precum și luând în considerație faptul că restricțiile nominalizate pot fi prelungite, atenționăm operatorii de transport să abordeze organizarea curselor, cu maximă responsabilitate, pentru evitarea situațiilor neprevăzute. În acest sens, înainte de planificare curselor, recomandăm insistent consultarea surselor oficiale și informațiilor furnizate de către misiunile diplomatice a fiecărui stat în parte și organelor competente naționale.

Admin

Admin