Punct de vedere Asociația AITA privind fluidizarea traficului și îmbunătățirea condițiilor de traversare a frontierei  

Prin scrisoarea nr.187 din 04 octombrie 2023, Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) s-a adresat Directorului Serviciului Vamal al Republicii Moldova – dlui Igor TALMAZAN   în vederea soluționării problemelor de ce țin de traversarea frontierei dintre  Republica Moldova și România pentru transportul internațional de marfă.

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, unica cale de acces, sigură spre piața externă, pentru operatorii de transport rutier din Republica Moldova, se realizează prin frontiera moldo-română, iar timpul de așteptare pentru traversarea punctelor vamale dintre Republica Moldova și România ajungând și până la 4-5 zile.

Este important de menționat că punctele vamale dintre Republica Moldova și România sunt folosite nu doar de către operatorii de transport români și moldoveni, dar și de vehicule rutiere străine, în special ucrainene, din cauza blocării porturilor ucrainene de la Marea Neagră, care tranzitează teritoriul Republicii Moldova, fapt ce creează și mai mari probleme de congestiune la frontieră. Situația creată reprezintă un impediment grav în contextul efectuării eficiente și în termen a curselor de transport rutier de mărfuri în trafic internațional, impune cheltuieli suplimentare majore pentru operatorii de transport rutier, precum și pune în dificultate activitatea economică externă a țării.

Asociația AITA atrage și atenția despre lipsa condițiilor de staționare a vehiculelor rutiere în preajma posturilor vamale, care duce la nerespectarea unor condiții elementare de igienă, precum și la imposibilitatea respectării timpului de muncă și odihnă a conducătorilor auto.

Asociația AITA își exprimă  poziția privind necesitatea identificării în cel mai scurt timp posibil a unor soluții imediate de fluidizare a traficului și îmbunătățire a condițiilor de traversare a frontierei moldo-române pentru operatorii de transport rutier de marfă, în special edificarea unor parcări speciale destinate staționării vehiculelor rutiere de mare tonaj în preajma punctelor de traversare a frontierei. Astfel, Asociația AITA este dispusă să contribuie financiar și tehnic la identificarea unei soluții de amenajare a unei parcări speciale, amplasate în zona punctului de traversare a frontierei Leușeni-Albița, fapt ce poate constitui un proiect pilot important și pentru testarea conceptului de rând electronic.

Pentru a face cunoștință cu textul integral al scrisorii accesați aici.

Admin

Admin