Punct de vedere Asociația AITA privind aplicarea semnăturii electronice pe teritoriul Poloniei

Prin scrisoarea nr.189 din 06 octombrie 2023, Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) s-a adresat Ministului Afacerilor Externe și Integrării Europene – dlui Nicu POPESCU  și Ministului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – dlui Andrei SPÎNU, în vederea soluționării problemei ce ține de recunoașterea semnăturii electronice emise în Republica Moldova pe teritoriul Poloniei.

Este știut faptul, că la data de 28 iunie 2023, Republica Polonă a aprobat modificări legislative privind detașarea conducătorilor auto în transportul rutier, care au intrat în vigoare la data de 19 august 2023.

Astfel, la efectuarea operațiunilor de transport pe teritoriul Republicii Polonia, operatorii de transport rutier internațional (inclusiv moldoveni) urmează obligatoriu să se înregistreze la Inspectoratul Muncii din Polonia prin intermediul unei proceduri electrinice, cu aplicarea semnăturii electronice.

Totodată, menționăm faptul că semnătura electronică emisă în Republica Moldova, nu este valabilă pe teritoriul Republicii Polonia, respectiv operatorii moldoveni de transport rutier nu pot aplica acestă semnătura în cadrul procedurii de înregistrare electronică mnționate.

În context, Asociația AITA a solicitat organelor responsabile, inițierea unor discuții cu autoritățile poloneze, în vederea identificării unui mecanism de înregistrare electronică sau de recucunoaștere a semnăturilor electronice emise în Republica Moldova în procedura de înregistrare a detașărilor.

Pentru a face cunoștință cu textul integral al scrisorii accesați aici.

Admin

Admin