Prelungirea stării de alertă pe teritoriul României

La data de 21 octombrie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial a României Hotărârea Guvernului României nr. 1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor ce urmează a fi aplicate pe parcursul acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Hotărârea Guvernului a intrat în vigoare la 25 octombrie 2021.

Potrivit Hotărârii, operatorii economici din domeniul transportului de mărfuri și persoane își pot desfășura activitatea în regim normal de lucru, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. (mască de față, dezinfecția locului de muncă etc.).

Cele mai importante măsuri care se vor aplica conform Hotărârii Guvernului nr. 1090/2021:

– Următoarele măsuri se vor aplica în următoarele 30 de zile:

Este interzisa circulația persoanelor in afara locuinței/gospodăriei între orele 22.00 – 05.00. Măsura nu se aplică șoferilor care efectuează transporturi naționale și internaționale de mărfuri și pasageri. Măsura nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi după confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2, și dovedirea că această condiție este îndeplinită prin certificatul de vaccinare, pe hârtie sau în format electronic, sau prin Certificatul digital UE COVID. Persoanele care provin din țări ale căror autorități nu eliberează Certificat UE Digital COVID sau documente compatibile cu acest certificat, pot face dovada vaccinării sau infecției cu virusul SARS-CoV-2, prin furnizarea unui document, pe hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea infecției cu virusul SARS-CoV-2. Deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile în care se desfășoară activitatea profesională, și retur, se poate efectua între orele 22.00 – 05.00 prin completarea unei autodeclarații, care este doar în limba română.

Admin

Admin