Polonia şi Slovenia introduc noi sisteme telematice pentru taxele rutiere

Două țări din est, importante pentru transportul rutier internațional, vor introduce noi sisteme telematice pentru taxele rutiere și autostrăzi până la sfârșitul lui 2021.

Întâi Polonia, care de la 1 iunie face operaţional E-Toll, un sistem obligatoriu de plată pentru toate vehiculele industriale cu o masă totală care depășește 3,5 t care vor circula pe unele porțiuni de drum și pe autostradă. Acest sistem va înlocui actualul via Toll și principala inovație se referă la sistemul de detectare a vehiculului, care va fi prin satelit. Pentru utilizare, companiile de transport vor trebui mai întâi să se înregistreze pe site-ul www.etoll.gov.pl sau în anumite centre de servicii. Apoi, camionul va trebui să fie echipat cu o unitate OBU sau un sistem de urmărire extern compatibil sau va putea utiliza aplicația E-Toll pentru sistemele Android sau Apple, descărcate gratuit. Aplicația poate fi utilizată şi pentru a plăti sau pentru a verifica  plățile. Alte sisteme de plată sunt prin cont preplătit sau postplătit, cu garanție.

În Slovenia, compania de autostrăzi Dars a însărcinat compania slovacă Skytoll să realizeze un sistem electronic de taxare, care ar putea deveni operațional de la 1 decembrie 2021. Valorile taxelor rămân în funcție de timp și nu de distanța parcursă, cu valabilitate douăsprezece luni de la data cumpărării. Vehiculele cu o masă totală de până la 3,5 t vor putea alege, de asemenea, abonamente lunare sau săptămânale. Achiziția se poate face printr-o aplicație pentru smartphone și în punctele care vând în prezent viniete pentru autostradă.

Admin

Admin