Liberalizarea transportului rutier de mărfuri pe teritoriul statelor UE

La data de 29 iunie curent, a fost semnat Acordul UE-Moldova privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri. Documentul a fost semnat de viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – dl Andrei Spînu și Christophe Bechu, ministru delegat din partea Președinţiei franceze, în cadrul conferinței „Connecting Europe Days 2022, Europe’s mobility flagship”, care este un important eveniment al UE privind mobilitatea și transport, care se desfășoară în perioada 28-30 iunie, la Lyon, Franța.

Astfel, operatorii de transport rutier autohtoni pot efectua transportări internaționale prin UE pentru exporturile moldovenești, fără autorizații de transport rutier. În acest sens, operatorii de transport rutier internațional urmează să încheie în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene.
”Aveți cale liberă în UE! Aveți libertate, costuri mai mici și beneficiați direct de apropierea noastră de UE!”, a declarat Andrei Spînu după semnarea acordului.

Acordul a fost încheiat pe un termen determinat, până la 31 martie 2023, cu posibilitatea de a fi prelungit.

Admin

Admin