Conferința revistei Tranzit (din România)

În perioada 13 si 14 septembrie curent la Iași a fost organizată conferința revistei Tranzit (din România).

La această conferinţă a fost invitată şi Asociaţia AITA pentru a participa la panelul „FOCUS Republica Moldova – Cooperare regională pentru un pol de dezvoltare economică regională”.

La acest FOCUS au participat şi au făcut prezentări reprezentant al Serviciului Vamal din Republica Moldova (dl Iurie STEPANIUC) , reprezentanţi al Agenţiei ANTA din Republica Moldova (dna Valentina STRATAN şi dl Nicolae GAVRILIŢA) şi dl Dumitru ALBULESA, Administratorul AITA.

În cadrul discuţiilor dl ALBULESA a adus spre cunoştinţă operatorilor de transport, care au deschis firme de transport în România despre schimbările care au parvenit în legislaţia Republicii Moldova privind repartizarea autorizațiilor pentru transport prin aplicaţia „E-autorizație Transport”, care este pusă în funcţiune din data de 12 septembrie curent.

Concomitent dl Dumitru ALBULESA a informat colegii din România despre modificarea Codului fiscal al Republicii Moldova, în partea ce ţine de stabilirea vinietei pentru transportatorii străini aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, care va întra în vigoare din 24 septembrie 2018 (Legea Republicii Moldova nr. 190 din 27 iulie 2018).

Au fost discuţii cu mai mulţi operatori de transport, care până nu demult activau în cadrul Asociaţiei AITA despre liberalizarea tranzitului şi transporturilor bilaterale cu Ucraina,  despre liberalizarea totală cu Bielorusia şi Turcia, etc.

Din partea Ministerul Transporturilor din România la discuţii a participat dl Eduard Ungureanu, care a primit cu plăcere informaţia despre întroducerea vinietei în ţara noastră, cum şi a fost discutat în cadrul ultimei ședințe a Comisie mixte moldo-română.

Admin

Admin