Conferința Internațională “Asia Centrală în Sistemul Coridoarelor Internaționale de Transport: Perspective Strategice și Oportunități Nerealizate”

În perioada 20-21 septembrie 2018, la Tashkent, Uzbekistan, sa desfășurat Conferința Internațională “Asia Centrală în Sistemul Coridoarelor Internaționale de Transport: Perspective Strategice și Oportunități Nerealizate”. La această Conferinţă a participat dl Dumitru ALBULESA, Administratorul AITA.

În cadrul Conferinţei au fost organizate 4 Secţiuni (paneluri) de discuţii pe diferite probleme ce ţin de  dezvoltarea coridoarelor internaționale de transport – aerian, feroviar, rutier şi infrastructura rutieră. La Conferinţă a participat Prim-ministrul Uzbekistanului, care a dat citire cuvântul de salut din partea Preşedintelui Uzbekistanului.

Din partea Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU) la Conferinţă a participat şi a avut un discurs dl Radu DINESCU, vicepreşedintele IRU.

Dl Dumitru ALBULESA a participat la Secţiunea (panelul) nr. 3 „Cooperarea internațională pentru îmbunătățirea în continuare a transportului: experiență internațională și practicile naționale“, unde IRU a fost co-organizator.

La această Secţiune au fost puse în discuţii chestiuni privind dezvoltarea transportului rutier internațional de-a lungul principalelor coridoare de transport internaţionale, perspectivele pentru introducerea instrumentele digitale (TIR-EPD, e-TIR, e-CMR), unificarea standardelor, regulilor și procedurilor, precum și identificarea factorilor care împiedică utilizarea eficientă a coridoarelor de transport internațional, unificarea standardelor și instrumentelor aplicabile pentru transportul rutier internațional ca modalitate de a face un drum unic în spațiul de transport și creșterea economică și de bunăstare a țărilor, inclusiv armonizarea dimensiunilor de greutate, abordări unificate la probleme de viză, documente uniforme privind competența șoferilor și managerilor, punerea în aplicare și aplicarea corectă a Convențiilor ONU ca instrumente internaționale de armonizare; elaborarea propunerilor de îmbunătățire la nivel internațional a transportului rutier, atractivitatea și competitivitatea tranzitul pe coridoarele rutiere.

Dl Dumitru ALBULESA a solicitat de la reprezentanţii UE examinarea posibilităţii de a organiza controlul comun (puncte de control mixte) la punctele de trecere a frontierei de stat cu România, aşa cum se practică eficient şi de mai multă vreme la punctele de trecere cu Ucraina.

Ca urmare a întâlnirii, participanții au căzut de acord asupra armonizării legislației și a standardelor cu standardele internaționale, încurajând utilizarea tehnologiilor inovatoare şi instrumentele digitale (TIR-EPD, e-TIR, e-CMR), în special pentru a încuraja tranziția spre gestionarea documentelor electronice. O atenție deosebită a fost acordată dezvoltării viitoare a infrastructurii rutiere de înaltă calitate și sigură pe coridoarele internaționale de transport și de tranzit care trec prin teritoriul țărilor, inclusiv prin Asia Centrală.

Admin

Admin