Ceremonia de transmitere a șase birouri mobile oferite Serviciului Vamal de către USAID, pentru controlul cu o singură oprire la frontiera cu UE

La postul vamal Leușeni a avut loc ceremonia de transmitere a 6 birouri mobile donate Serviciului Vamal de către USAID. La eveniment au participat Conducerea Serviciului Vamal, E.S. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon și reprezentanți ai comunității de afaceri din Moldova.

În condițiile crizei regionale USAID Moldova a răspuns prompt la solicitarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova și în termen record a oferit, prin intermediul noului său Program – Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) –  spațiile mobile de lucru necesare pentru desfășurarea controalelor cu o singură oprire la frontiera Republicii Moldova cu România.

Criza generată de invazia brutală și nejustificată a Rusiei în Ucraina are un impact puternic asupra comerțului regional și internațional. Coridoarele comerciale ale Republicii Moldova sunt suprasolicitate atât de transporturile sezoniere de produse agricole, cât și de fluxul de mărfuri în tranzit din și spre Ucraina. În ultimele luni s-au format rânduri exagerate de camioane la ieșirea din țară, punctele de control de frontieră funcționează peste limita capacităților reale și sunt înregistrate întârzieri la livrarea mărfurilor. Acestea sunt doar unele dintre efectele crizei care are un impact puternic asupra comerțului regional și internațional. În aceste circumstanțe fluidizarea fluxului de mărfuri la trecerea frontierei spre UE este vitală pentru susținerea exporturilor moldovenești dar și pentru susținerea economiei la scara întregii regiuni.

Un pas important realizat de guvernele Republicii Moldova și cel al României este controlul cu o singură oprire care va accelera trecerea frontierei și astfel va fluidiza circulația mărfurilor. Pentru buna desfășurare această activitate implică deplasarea funcționarilor vamali în cadrul unor posturi/birouri mobile.

Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, în cadrul discursului său a menționat că ”instituirea controlului coordonat pe principiul o singură oprire în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița, pe sensul de intrare în România, va fluidiza traficul transfrontalier, iar pentru implementarea unui astfel de proiect este necesară asigurarea funcționarilor cu condițiile, bunurile și serviciile necesare de lucru. Or, deja beneficiind de aceste birouri mobile, echipate integral, putem spune că în mare parte, din punct de vedere tehnic și logistic, suntem pregătiți pentru proiectul pilot cu partea română, iar aceasta se datorează partenerilor americani care au reacționat prompt la solicitarea noastră și în termeni extrem de restrânși ne-au asigurat cu această infrastructură mobilă”.

În cadrul evenimentului E.S. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a menționat: „atunci când Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu omologii din România, a decis să înființeze posturile vamale comune pentru a accelera procedurile aferente traversării frontierelor, a elimina blocajele și a reduce timpul de așteptare pentru transportatori, noi am sprijinit această decizie pe deplin. Astfel, la solicitarea Serviciului Vamal, am reacționat în mod prompt și am livrat aceste birouri mobile prin intermediul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA)”.

Birourile mobile donate de USAID Moldova sunt similare cu containerele intermodale standard cu dimensiuni de 6 x 2.4 m, ceea ce permite transportarea lor cu camioane marfare obișnuite. Acestea sunt izolate fonic și termic, au iluminat interior performant și sistem de electrificare care permit racordarea simplă la rețea. Interiorul este amenajat cu 4 posturi de lucru în format de ghișeu, complet mobilate și dotate cu echipamentele necesare, inclusiv calculatoare, imprimante, safeuri și minimul necesar de confort – echipamente de aer condiționat și frigidere. Finisajele permit utilizarea birourilor atât în condiții de vară, cât și de iarnă.

Datorită acestor spații de lucru, complet autonome și mobile, oferite de USAID Moldova, Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Serviciului Vamal, este gata din punct de vedere logistic să demareze în scurt timp controlul cu o singură oprire pentru a fluidiza exportul și tranzitul de mărfuri la frontiera cu UE (România) în condițiile actuale de criză.

Sursa: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Admin

Admin