Transporturile de mărfuri bilaterale, precum și în tranzit între Republica Moldova și Turcia, vor fi efectuate fără autorizații de transport

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, amendamentele la Acordul cu privire la transportul rutier internațional, semnat la 3 iunie 1994. Acordul dintre guvernele ambelor țări privind amendarea documentului, încheiat acum 24 de ani, a fost semnat la 17 octombrie 2018, la Chișinău, transmite Știri.md.

„Liberalizarea transporturilor în regim bilateral şi tranzit va permite sporirea competitivităţii operatorilor de transport rutier la nivel regional, precum şi va permite reducerea poverii administrative, inclusiv reducerea costurilor operaţionale, fapt ce va simplifica operaţiunile de transport”, menționează Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Operatorii de transport moldoveni se confruntă anual cu deficitul autorizaţiilor turceşti pentru transportarea mărfurilor, în condițiile unui flux substanţial de mărfuri direcţionate din Republica Moldova către Europa de Est. Astfel, frecvent companiile moldoveneşti nu au posibilitatea de a-şi exercita angajamentele de transportare a mărfurilor, conform contractelor încheiate.

Acordul intră în vigoare din data primirii prin canale diplomatice a ultimei notificări scrise privind îndeplinirea de către părţile contractante a procedurilor interne, necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia.

Date ale Biroului Național de Statistică (BNS) relevă că exporturile din Republica Moldova în Turcia au crescut în anul 2017 de 1,7 ori, până la 104 milioane de dolari, în timp ce importurile s-au majorat cu aproape 12 la sută, până la 303 milioane de dolari SUA.

 

 

Admin

Admin