Ședința Comitetului de legătură IRU cu țările Eurasiei (CLEA)

Vă aduce la cunoștință, că la data de 09 noiembrie 2020 a avut loc ședința Comitetului de legătură IRU cu țările Eurasiei (CLEA) privind problemele regionale din domeniul transportului rutier internațional de mărfuri, în cadrul căruia online (video conferință) au participat reprezentanții țărilor Eurasiei și din Mongolia.

Din cadrul Asociației AITA la ședința menționată au participat dl Mihail USATÂI – Președinte AITA și Administratorii AITA – dl Dumitru ALBULESA și Ghenadie ȚAULEAN.

În cadrul ședinței menționate au fost examinate mai multe probleme din  domeniul transportului rutier din regiune, cele mai importante fiind:

  • Influența pandemiei COVID-19 asupra ramurii transportului rutier internațional de mărfuri;
  • Problemele ce țin de stabilizarea eliberării Carnetelor TIR;
  • Digitalizarea documentelor de transport și vamale (e-TIR, e-CMR etc.);

O problemă separată a fost discutată ce ține de sistemul de autorizații pentru transport internațional de mărfuri și accesul la profesie de către conducătorii profesioniști.

Referitor la problema sistemul de autorizații pentru transport internațional de mărfuri, reprezentanții Asociației AITA au intervenit cu propunerea de a liberaliza transportul bilateral și tranzit pentru perioada pandemiei. Propunerea dată a fost susținută și de colegii din cadrul Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Ucraina (ASMAP UA) și Belarus (BAMAP).

O altă problemă foarte importantă a fost pusă în discuție de către Asociația AITA în ceia ce privește excluderea plății pentru perfectarea TIR-EPD în Belarus.

Admin

Admin