Ședinţa a 36-a a Adunării Generale BSEC-URTA

În perioada 17-18.10.2019, la Hotel Continental din or. Skopje (Macedonia de Nord) a avut loc cea de 36-a Adunare Generală a Asociațiilor Transportatorilor Rutieri din Regiunea Bazinului Mării Negre (BSEC-URTA).

La cea de 36-a Adunare Generală BSEC-URTA au participat dl Umberto De PRETTO, Secretarul general al Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU), dl Goran SUGARESKI,  Ministrul transporturilor și comunicațiilor din Republica Macedonia de Nord, dl Yevgeni KOZIY, coordonatorul de proiect „BSEC PERMIT” al Organizației BSEC.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale au fost incluse mai multe chestiuni, care prezintă interes pentru transportatorii noştri în regiunea Bazinului Mării Negre. Cele mai importante chestiuni discutate au fost problemele privind majorarea cotei autorizaţiei „BSEC PERMIT” de la 1000 de autorizaţii până la 5000 de autorizaţii pentru fiecare ţară membră şi iniţierea unui proiect pilot privind digitalizarea „Sistem BSEC PERMIT“ din cadrul Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre (BSEC). A fost constatat că Ministerul Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova este printre primele ţări care susţin proiectul „e-BSEC PEERMIT”.

Participanţii la şedinţă au apreciat restabilirea aplicaţiei TIR-EPD în Republica Moldova şi intenţiile Asociaţiei AITA, în comun cu Serviciul Vamal din Republica Moldova de a computeriza sistemul TIR  şi de a se alătura la proiectul-pilot, care demarează în Ucraina, Georgia, Turcia şi Kazahstan (proiectul numit „Batumi”), unde se vor discuta importanţa digitalizării procedurii TIR pentru a facilita operaţiunile de transport pentru toate părţile interesate.

Din partea Asociaţiei AITA la şedinţa a 36-a a Adunării Generale BSEC-URTA a participat dl Dumitru ALBULESA, Administrator AITA.

 

 

Admin

Admin