Recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați între Uniunea Europeană și Republica Moldova

Începând cu 1 noiembrie, operatorii economici autorizați din țara noastră vor fi recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale UE, aprofundând și mai mult integrarea economică dintre țara noastră și comunitatea europeană. Statutul de operator economic autorizat (AEO) înseamnă un tratament prioritar la trecerea frontierei – o bandă specială dedicată acestora și un număr redus de controale.

Deținătorii AEO sunt scutiți de mai multe proceduri în procesul de vămuire, atât în Moldova, cât și în cele 27 de state ale UE. Totodată, aceștia vor sta mai puțin în vamă și nu vor mai fi nevoiți să stea la cozi în punctele de trecere a frontierei. Deținătorii AEO, precum și transportatorii care execută transporturi sub acoperirea Carnetelor TIR beneficiază de pistă separată ”Coridorul Verde” la punctele de trecere a frontierei.

Republica Moldova este prima țară din vecinătatea UE cu care a fost încheiat un asemenea acord și printre foarte puținele din lume care au un acord de acest fel cu UE. De acest statut se bucură țări precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Norvegia, Elveția sau Japonia.

Admin

Admin