Punct de vedere Asociația AITA privind fluidizarea traficului la frontierele moldo-române

Prin scrisoarea nr.205 din 25 octombrie 2023, Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA) s-a adresat dlui Dorin RECEAN – Prim-ministru al Republicii Moldova, în vederea soluționării problemei ce ține de traversarea punctelor vamale dintre Republica Moldova și România de către operatorii de transport rutier de marfă.

Astfel, Asociația AITA menționează faptul că în ultimii ani, se atestă rânduri sporite de camioane pe sensul de trecere a punctelor vamale dintre Republica Moldova și România. Totodată, Asociația AITA a efectuat un sondaj în rândul operatorilor de transport rutier internațional de mărfuri cu privire la timpul de așteptare în diferite puncte vamale dintre Republica Moldova și România, iar în urma examinării informației prezentate de către operatorii de transport rutier, s-a constatat faptul că timpul de așteptare în punctele vamale pentru traversarea frontierei pe partea română ajung până la 48 de ore.

Actualmente, însă, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, unica cale de acces, sigură spre piața externă, pentru operatorii de transport rutier din Republica Moldova, se realizează prin frontiera moldo-română, iar problema traversării punctelor vamale dintre Republica Moldova și România de către operatorii de transport rutier de marfă s-a agravat, timpul de așteptare fiind și de 4-5 zile.

Impedimentul dat, impune cheltuieli suplimentare majore pentru operatorii de transport rutier, precum și pune în dificultate activitatea economică externă a țării. De asemenea, în scrisoarea menționată, s-a atras atenție despre lipsa condițiilor

de staționare a vehiculelor rutiere în preajma posturilor vamale, care duce la nerespectarea unor condiții elementare de igienă, precum și la imposibilitatea respectării timpului de muncă și odihnă a conducătorilor auto.

În contextual celor menționate, Asociația AITA și-a exprimat poziția privind necesitatea identificării în cel mai scurt timp posibil a unor soluții imediate de fluidizare a traficului și îmbunătățire a condițiilor de traversare a frontierei moldo-române pentru operatorii de transport rutier de marfă, în special edificarea unor parcări speciale destinate staționării vehiculelor rutiere de mare tonaj în preajma punctelor de traversare a frontierei. Mai mult ca atît, Asociația AITA este dispusă să contribuie la atragerea investițiilor în vederea identificării unei soluții de amenajare a unei parcări speciale, amplasate în zona punctului de traversare a frontierei Leușeni-Albița, fapt ce poate constitui un proiect pilot important și pentru testarea conceptului de rând electronic.

Textul scrisorii îl puteți accesa aici.

Admin

Admin