Participarea AITA la ședința Consiliului de transport mărfuri IRU (CTM)

La data de 06 iunie 2024, în or.Geneva (Elveția) a avut loc ședința Consiliului de transport mărfuri (CTM).

Din partea Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) a participat dl Valeriu TULBU – Președinte AITA.

În cadrul ședinței menționate au fost discutate mai multe subiecte ce țin de domeniul transportului rutier internațional de mărfuri:

–              Inteligența artificială – aplicarea în transportul rutier;

–              Utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale în sectorul transportului rutier de mărfuri;

–              Principiile IRU pentru utilizarea și implementarea instrumentelor existente și celor noi, vizând inteligența artificială în domeniul transportului rutier;

–              Etc.

Astfel, progresele rapide în inteligența artificială  creează oportunități fără precedent de îmbunătățire în industria de camioane. Aplicarea sistemelor inteligenței artificiale în industria transportului rutier poate rezolva problemele asociate cu cererea în creștere de călătorie, micșorarea emisiilor de CO2 și siguranța rutieră. În era digitală de astăzi, inteligența artificială este deosebit de potrivită pentru a rezolva aceste probleme datorită cantității mari de date, atât cantitative, cât și calitative, care sunt disponibile gratuit. Această bogăție de date permite industriei să rezolve aceste probleme și să devină mai productivă.

Mai mult ca atât, inteligența artificială oferă un număr mare de aplicații atât pentru operatorii de transport rutier, cât și pentru autoritățile naționale responsabile de managementul transportului rutier. Pentru operatori, aceste aplicații includ vehicule autonome, optimizarea rutelor, sisteme de monitorizare a șoferului, prognoza de întreținere a vehiculelor și prognoza cererii logistice. În același timp, autoritățile naționale vor putea  profita de inteligența artificială pentru a detecta accidentele de circulație.

AITA

AITA