Ecologizarea transporturilor necesită o abordare pragmatică, le spune IRU miniștrilor

În deschiderea Summitului ITF al miniștrilor transporturilor din 2024 de la Leipzig, Germania, secretarul general al IRU, Umberto de Pretto, a subliniat importanța unei abordări pragmatice pentru decarbonizarea transportului rutier comercial bazată pe măsuri de eficiență dovedite și disponibile.

Guvernele trebuie să susțină măsuri de eficiență dovedite, în același timp cu investițiile în combustibili alternativi, pentru a se decarboniza în mod eficient, a declarat IRU miniștrilor transporturilor și liderilor industriei din întreaga lume la sesiunea plenară de deschidere a summit-ului anual al Forumului Internațional de Transport (ITF).

„Ecolozizarea industriei mondiale a transportului rutier este misiunea noastră și nu putem lăsa crizele – oricât de grave – să perturbe progresul către neutralitatea carbonului. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă ne decarbonăm pragmatic”, a spus Umberto de Pretto.

Cercetările IRU Green Compact au descoperit că cea mai bună modalitate de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050 este ca industria și guvernele să realizeze două tipuri de acțiuni simultan: măsuri de eficiență energetică și implementarea combustibililor alternativi.

Măsurile de eficiență energetică – disponibile chiar acum – pot reduce cu 50% din toate emisiile de CO 2 din transportul rutier comercial de acum până în 2050.

O tranziție constantă la noi combustibili alternativi și la vehiculele, infrastructura și modelele de afaceri necesare pentru a le folosi – inclusiv electricitate, hidrogen și biocarburanți neutri din punct de vedere al carbonului – acoperă celelalte 50%.

IRU a subliniat, de asemenea, rolul neutralității tehnologice și a avertizat împotriva politicilor greșite de schimbare modală forțată.

Umberto de Pretto a concluzionat: „Intenționăm să salvăm planeta sau un anumit mod de transport? Toate modurile trebuie să funcționeze împreună pentru a oferi utilizatorilor o gamă completă de servicii de rețea. Cu toții trebuie să lucrăm împreună, unii cu alții, cu guvernele și cu clienții noștri, pentru a continua ecologizarea transportului.

„Operatorii de transport – dintre toate modurile – știu cel mai bine să opereze serviciile în cel mai eficient și, prin urmare, în cel mai ecologic mod posibil. Încrederea în ei și în puterea unei piețe bine reglementate.”

IRU i s-au alăturat alți lideri guvernamentali și internaționali prezenți la sesiunea plenară de deschidere.

Viceministrul Transporturilor din China, Yang Li, a mulțumit IRU pentru munca depusă cu guvernul chinez și sistemul TIR pentru a ajuta China să avanseze transportul durabil.

Secretarul executiv al Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite, Tatiana Molcean, a subliniat, de asemenea, rolul crucial al TIR în lanțurile globale de aprovizionare.

AITA

AITA