Comisia UE oferă o perioadă de grație rezonabilă, având în vedere lipsa tahografului SMT2

Comisia Europeană a propus o perioadă de grație până la sfârșitul anului pentru ca camioanele și autocarele înmatriculate începând cu 21 august 2023 să fie echipate cu noul tahograf inteligent versiunea 2 (SMT2), atât pentru transportul național, cât și internațional, așa cum este susținut de IRU .

Statele membre pot acorda operatorilor până la 18 august 2025 să modernizeze vehiculele grele înmatriculate între 21 august 2023 și 31 decembrie 2023 cu dispozitive SMT2. Această dată este aliniată cu termenul limită de modernizare pentru vehiculele care nu sunt echipate cu dispozitive SMT2 angajate în operațiuni de transport internațional.

Raluca Marian, directorul IRU al UE Advocacy , a declarat: „Ne bucurăm să vedem că Comisia ne-a ascultat pe noi și pe statele membre ale UE. Pur și simplu nu sunt suficiente dispozitive de tahograf inteligente 2 disponibile în acest moment.

„Fără această perioadă de grație, zeci de mii de camioane și autocare noi ar fi rămas blocate în UE.

„Mai multe state membre au decis unilateral să ofere o perioadă de grațiere. Dar suntem bucuroși să vedem că Comisia a intensificat și a dat dovadă de leadership propunând o abordare coordonată și armonizată.”

„ Dacă noile vehicule de ultimă generație nu vor fi livrate cu dispozitive inteligente de tahograf 1, vom împiedica funcționarea unor vehicule mai ecologice, punând în pericol obiectivele de reducere a CO2 ale Europei”, a adăugat Raluca Marian..

Noile dispozitive SMT2 vin cu o serie de beneficii. În comparație cu versiunea 1 a tahografului inteligent, SMT2 include caracteristici suplimentare, cum ar fi înregistrarea automată a punctelor de trecere a frontierei și posibilitatea ca agenții de aplicare a legii să vizualizeze datele de la distanță.

SMT2 este un instrument cheie pentru monitorizarea conformității cu regulile UE privind timpul de conducere și odihnă, precum și cu regulile de cabotaj și chiar detașarea șoferilor.

„Invităm Comisia Europeană să stabilească un sistem de monitorizare a procesului de modernizare. De asemenea, IRU va stabili propriul sistem de monitorizare pentru a putea reacționa la timp în cazul în care procesul de modernizare va rămâne în întârziere”, a conchis Raluca Marian.

Admin

Admin