Ceremonia eTIR cu ocazia intrării în vigoare Anexei 11 la Convenția TIR

La data de 25 mai, curent, a avut loc ce-a dea doua sesiune a Grupului de experți privind aspectele conceptuale și tehnice ale computerizării procedurii TIR. Această dată este o zi importantă pentru toate părțile contractante la Convenția TIR, deoarece a intrat în vigoare Anexa 11 la Convenția TIR, 1975.

Anexa 11 stabilește așa-numita procedură eTIR, care permite tuturor părților contractante, inclusiv Republica Moldova, să efectueze operațiuni de transport TIR transfrontaliere prin schimb de date electronice, fără a utiliza Carnete TIR pe suport de hârtie.

Astfel, UNECE și IRU și-au unit forțele pentru a marca acest moment unic așteptat din istoria Convenției TIR, ca primul pas, într-o nouă eră a acestui sistem global de tranzit vamal.

Din partea Asociației AITA, la evenimentul menționat, au participat dl Mihail USATÎI – Președinte AITA și membrii Consiliului AITA.

Este de remarcat faptul, că la ceremonia dată au luat cuvântul reprezentanți din partea UNECE, IRU și alte instituții guvernamentale a mai multor țări. Din partea Republicii Moldova, a luat cuvântul dl Sergiu BURDUJA – Director al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, care a menționat importanța procedurii eTIR.

Umberto de Pretto, Secretar General al IRU, a declarat: Noul cadru juridic pentru TIR va aduce, de asemenea, beneficii considerabile pentru autoritățile vamale, în special prin faptul că COVID-19 continuă să restricționeze contactul fizic dintre ofițerii vamali și conducătorii auto la frontiere.

Admin

Admin