Adunarea Generală BSEC-URTA

În perioada 8-9 iunie 2023, a avut loc Adunarea Generală BSEC-URTA (Organizația de Cooperare Economică a Mării Negre ( OCEMN )) în or.Batumi (Georgia). Evenimentul a fost găzduit de către Asociația Internațională a Transportatorilor Rutieri din Georgia (GIRCA). Din partea Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) au participat la evenimentul menționat dl Valeriu TULBU – Președinte AITA și dl Iulian POSTICĂ – Administrator AITA.

Participanții au vizitat una dintre cele trei puncte de trecere a frontierei dintre Georgia și Turcia Sarp-Sarpi. Zona  vamală îngustă își limitează capacitatea zilnică, dar procedurile ineficiente și lipsa digitalizării încetinesc și mai mult trecerile frontierei date. În timpul vizitei sale la granița Sarp-Sarpi, secretarul general al IRU, Umberto de Pretto, a evidențiat mai multe soluții încercate și testate care pot îmbunătăți drastic fluxul de mărfuri. „Bilele verzi TIR, benzi expres la punctele de trecere a frontierei, ar trebui introduse la Sarp-Sarpi între Turcia și Georgia până când eTIR, inclusiv benzile expres eTIR, vor fi implementate”, a subliniat Umberto de Pretto.

„Utilizarea TIR poate accelera în mod semnificativ trecerea frontierei , poate reduce aglomerația și poate crește securitatea”, a adăugat el.

Autoritățile vamale locale au salutat ideea introducerii benzilor verzi TIR pentru a accelera trecerea frontierei.

Umberto de Pretto a subliniat, de asemenea, că timpul lung de așteptare are impact negativ asupra penuriei de șoferi, subliniind că lipsa șoferilor de camion nu va fi rezolvată fără accelerarea trecerii frontierei și îmbunătățirea condițiilor de muncă. El a subliniat, de asemenea, că autoritățile de frontieră ar trebui să se concentreze pe cât de mult durează timpul ca șoferii să treacă frontierele, mai degrabă decât pe durata procedurilor vamale.

Alte soluții includ utilizarea biroului vamal Hopa din apropiere pentru a reduce aglomerația la Sarp, precum și practici comune de control vamal la granița Sarp-Sarpi.

De asemenea, în cadrul Adunării Generale BSEC-URTA, au fost discutate mai multe subiecte ce țin de domeniul transportului rutier internațional de mărfuri:

  • Dezvoltarea conceptului de ”Ghișeu unic” în regiunea Mării Negre;
  • Implementarea prevederilor Anexei nr.11 din Convenția TIR, cu privire la e-TIR;
  • Cererea cu statut de observator BSEC-URTA pentru Asociația AIRCUZ din Uzbekistan

De asemenea, IRU așteaptă cu nerăbdare să vadă Azerbaidjan, Bulgaria și Grecia să se alăture sistemului de permise BSEC în curând și, în cele din urmă, să-l extindă pentru a include toate țările BSEC.

„Trebuie să creștem eliberare permiselor BSEC, să primim noile țări în sistem și să-l digitalizăm pe deplin”, a menționat Umberto de Pretto.

Pe baza succesului din ce în ce mai mare al permiselor BSEC, create în urmă cu 10 ani, IRU și BSEC-URTA pledează în continuare pentru creșterea numărului de autorizații și extinderea acoperirii sale geografice.

Admin

Admin