Serviciul Vamal va primi de la USAID susținere pentru controlul cu o singură oprire la frontiera cu UE

Conducerea Serviciului Vamal împreună cu reprezentanții USAID Moldova, experții Programului USAID MISRA, au realizat o vizită de inspecție, în scopul examinării spațiilor mobile de lucru, ce vor fi oferite de către USAID pentru controlul cu o singură oprire la frontiera cu UE.

Actualmente, coridoarele comerciale ale Republicii Moldova sunt suprasolicitate atât de transporturile sezoniere de produse agricole, cât și de fluxul de mărfuri în tranzit din și spre Ucraina. În aceste circumstanțe fluidizarea fluxului de mărfuri la trecerea frontierei spre UE este vitală pentru susținerea exporturilor moldovenești dar și pentru susținerea economiei la scara întregii regiuni.

Un pas important în fluidizarea fluxului de mărfuri realizat de guvernele Republicii Moldova și cel al României este controlul cu o singură oprire care va accelera trecerea frontierei și astfel va fluidiza circulația mărfurilor. Pentru buna desfășurare, această activitate implică deplasarea funcționarilor vamali în cadrul unor posturi mobile, iar USAID Moldova oferă spațiile mobile de lucru necesare pentru desfășurarea controalelor cu o singură oprire.

Spațiile mobile de lucru sunt similare cu containerele intermodale standard cu dimensiuni de 6 x 2.4 m ceea ce permite transportarea lor cu camioane marfare obișnuite. Acestea sunt izolate fonic și termic, au iluminat interior performant și sistem de electrificare care permit racordarea simplă la rețea. Interiorul este amenajat cu 4 posturi de lucru în format de ghișeu, complet mobilate și dotate cu echipamentele necesare; inclusiv: computere, imprimante, safeuri și minimul necesar de confort – echipamente de aer condiționat și frigidere. Finisajele permit utilizarea atât în condiții de vară cât și de iarnă.

Menționăm, că datorită acestor spații de lucru, complet autonome și mobile, oferite de USAID Moldova, Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Serviciului Vamal este gata din punct de vedere logistic să demareze în scurt timp controlul cu o singură oprire pentru a fluidiza exportul și tranzitul de mărfuri la frontiera cu UE în condițiile actuale de criză.

Sursa: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Admin

Admin