Ședință online a dlui Ion CHICU, Prim-ministru al Republicii Moldova cu membrii Consiliului Consultativ în domeniul transporturilor rutiere

Astăzi 29 iulie 2020, a avut loc ședința online a dlui Ion CHICU – Prim-ministru al Republicii Moldova cu operatorii de transport – membrii Consiliului Consultativ în domeniul transporturilor rutiere de pe lângă Ministerul Economiei și Infrastructurii.

În cadrul ședinței menționate, dl Dumitru Albulesa – Administrator Asociația AITA, a expus cele mai stringente probleme care persistă în domeniul transportului rutier internațional de mărfuri și a solicitat susținere în vederea soluționării lor de către Guvern.

Problemele abordate de către dl Dumitru Albulesa în cadrul acestei ședințe sunt următoarele:

Deficitul de autorizații pentru transport rutier de mărfuri pentru Federația Rusă, ceia ce poate duce la sistarea exporturilor din Republica Moldova, cum ar fi fructele și legumele spre Federația Rusă. Acest deficit de autorizații poate avea un impact negativ asupra sectorului agricol, asupra ramurii transportului rutier internațional de mărfuri și asupra economiei țării per ansamblu.

Inițierea de către Asociația AITA a modificării Legii nr.160 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător din 22 iulie 2011, cu referire la micșorarea cu 50% a costurilor autorizațiilor rutiere la transportul de marfă. Astfel, a fost adusă la cunoștință diferența esențială de prețuri dintre costurile achitate de operatori de transport din România, Ucraina și alte state, unde costurile autorizațiilor sunt la nivelul 1,4€-1,5€, iar în Republica Moldova 8€-35€. Transportatorii autohtoni devin necompetitivi pe piața de transport din regiune. Dl Albulesa a solicitat domnului Ion CHICU, Prim-ministru al Republicii Moldova susținerea acestui proiect.

O altă problemă expusă ține de modificarea art.104 din Codul Fiscal nr.1163 din 1997, privind livrările scutite de T.V.A cu drept de deducere pentru serviciile de reparație auto și deservirea tehnică acordate nerezidenților. Astfel, adoptarea acestei propuneri, va stimula majorarea volumurilor de servicii menționate, importul legal de piese de schimb și crearea noilor locuri de muncă. Acest proiect, de asemenea a fost prezentat de către Asociația AITA Ministerului Economiei și Infrastructurii și dl Dumitru Albulesa, a solicitat domnului Ion CHICU, Prim-ministru al Republicii Moldova susținerea  și acestui proiect.

– Interdicția la efectuare a transportului rutier internațional de mărfuri de către transportatorii moldoveni spre/din Republica Italia a fost o altă temă de discuție în cadrul ședinței menționate. Dl Dumitru Albulesa a solicitat susținerea Guvernului Republicii Moldova în vederea solicitării de la organele competente din Republica Italia anularea acestei interdicții pentru transportatorii rutieri moldoveni internaționali de mărfuri, așa cum se procedează în toate statele. O astfel de prevedere nu este justificată și nici corectă față de transportatorii rutieri internaționali de marfă din Republica Moldova, care îndeplinesc și respectă indispensabil toate condițiile contra COVID-19 și nu a fost depistat nici un conducător auto moldovean, care efectuează transporturi rutiere internaționale de marfă, și care să fie diagnosticat cu acest virus.

De asemenea, de către participanții la ședința online au fost puse în discuție și probleme ce țin de modificarea Codului Transporturilor Rutiere, Codului Contravențional, probleme privind concurența neloială, abuzul organelor de control, propuneri de modificare a unor hotărâri de Guvern ce țin de domeniul transporturilor rutiere, cum ar fi importul de piese de schimb, inclusiv motoare pentru autovehicule ca piesă de schimb, ș.a.

În contextul discuțiilor dl Dumitru Albulesa a susținut propunerea colegilor din ramură privind examinarea posibilității de restituire a accizului pentru combustibil folosit de către operatorii de transport pentru transportul de mărfuri și persoane.

Pentru a discuta despre fiecare problemă expusă de membrii Consiliului Consultativ, dl Ion CHICU, Prim-ministru al Republicii Moldova a dispus crearea unui grup de lucru sub conducerea dl Oleg TOFILAT, Consilierul Prim-ministrului, responsabil de problemele din domeniul transporturilor. În cadrul grupului de lucru vor fi de asemenea invitați și factori de decizie din Guvern și Ministere, iar prima ședință a acestui grup va avea loc la data de 18 august curent.

 

Admin

Admin