Ședința comună cu reprezentanții Serviciului Vamal, Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) și președintelui Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU)

La data de 25 august curent, în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova a avut loc o ședință de lucru la care au participat dna Director adjunct Lidia ABABII, dnii Radu DINESCU –  președinte IRU, Mihail USATÎI – președinte AITA, Ghenadie ȚAULEAN – administrator AITA.

În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte de pe agendă ce țin de domeniul transportului rutier internațional de mărfuri, care au prioritate în conlucrarea pe diferite segmente dintre autoritățile vamale din RM și Romania, cît și conlucrarea dintre Serviciul Vamal, AITA, IRU.

Prin urmare, s-a discutat subiectul implicării directe a Serviciului Vamal din RM în monitorizarea și decongenstionarea traficului sporit atestat la frontiera moldo-romană. Serviciul Vamal a inițiat un mecanism continuu de fluidizare al fluxului autocamionelor marfare, prin priotizarea trecerii frontierei de stat a celor cu mărfuri perisabile și a celor fără încărcătură în viitorul apropiat. Astfel,  Serviciul Vamal se află în proces de demarare a acțiunilor dintre autoritățile vamale din RM și Romania pentru lansarea sistemului SEED (Schimbul Electronic Sistematic de Date), pentru camionale goale cu ulterioara extindere pentru camioanele cu mărfuri. În acest sens la punctul de trecere Leușeni-Albița a avut loc Proiectul pilot e-Customs (e-Vama) în comun cu Programul EU4Digital.

De asemena s-au discutat următoarele subiecte:

  • eforturile comune depuse între autoritățile vamale RM și Romania în demararea controlului comun la frontiera moldo-romana, cît și construcția unor noi posturi vamale;
  • perspectivele de digitalizare a carnetului TIR, CMR-ului, cît și necesitate completării de către operatorii de transport internațional de mărfuri a declarațiilor prealabile TIR-EPD începînd cu 1 august 2022 la introducerea și scoaterea mărfurilor în/pe teritoriul vamal al RM.
  • oportunitatea creării zonelor de așteptare pentru autocamioane în parcări specializate în nemijlocita apropiere a zonelor de control vamal (posturile vamale);
  • despre analiza platformelor de introducere a rîndurilor electronice;
  • identificarea fondurilor europene pentru digitalizarea proceselor vamale dintre autoritățile vamale RM și Romania cu suportul IRU.

Sursa foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova  

Admin

Admin