Ședința Comisiei Mixte moldo-ucrainene în domeniul transportului rutier internațional

Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) în perioada 06-07 decembrie curent, în format de videoconferință, a participat la ședința 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐞𝐢 𝐌𝐢𝐱𝐭𝐞 𝐦𝐨𝐥𝐝𝐨-𝐮𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐞𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐫𝐮𝐭𝐢𝐞𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥.

Delegația moldoveană a fost reprezentată de către dl Mircea Păscăluță, Secretar de Stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Din partea Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) în cadrul delegației moldovene a participat  dl Iulian Postică – administrator.

În cadrul negocierilor cu privire la schimbul preliminar de autorizații pentru anul 2022, părțile au stabilit cota de 60 000 autorizații pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri, cu posibilitatea negocierii cotelor suplimentare pe parcursul anului.

De asemenea, părțile au convenit asupra inițierii negocierilor unui nou Protocol de modificare a  Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind traficul rutier internațional din 20 martie 1993, în vederea liberalizării transportului de mărfuri între ambele state.

La solicitarea Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) au fost abordate problemele cu care se confruntă operatorii de transport moldoveni în cadrul procedurilor de control pe teritoriul Ucrainei. Partea moldoveană a solicitat soluționarea problemei privind imposibilitatea conducătorilor auto de a lua cunoștință cu procesele verbale de contravenție la momentul întocmirii acestora, precum și refuzul din partea autorităților de control de a elibera un exemplar al procesului verbal. Partea ucraineană a informat că, până la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022 este planificată introducerea unor noi formulare a proceselor verbale, care prevăd prezența unui al doilea exemplar, pentru a fi înmânat conducătorului auto la momentul întocmirii.

Admin

Admin