REPUBLICA MOLDOVA PLEDEAZĂ PENTRU MAJORAREA COTEI AUTORIZAŢIILOR TRACECA

Chişinău, 31 mai ( INFOTAG ). Republica Moldova pledează pentru majorarea cotei autorizaţiilor pentru efectuarea transportului rutier internaţional pe coridorul Europa-Caucaz-Asia (TRACECA) de la 230 la 500. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, despre aceasta a discutat ministrul Chiril Gaburici cu secretarul general al Secretariatului Permanent al Comisiei Interguvernamentale TRACECA, Mircea Ciopraga.

“Ne dorim ca Moldova să poată beneficia de cele 500 de permise pentru efectuarea transportului rutier internaţional, ceea ce va crea condiţii atractive pentru dezvoltarea transporturilor în direcţia coridorului TRACECA, inclusiv va îmbunătăţi infrastructura de transport”, a specificat ministrul.

Mircea Ciopraga a menţionat că, pentru a spori eficacitatea sistemului de autorizare TRACECA pentru transportul rutier internaţional, în cadrul celei de-a 13-a şedinţă a Comisiei interguvernamentale TRACECA, ţările participante au recunoscut necesitatea majorării numărului autorizaţiilor pentru fiecare ţară.

“Republica Moldova ar putea beneficia, din 1 ianuarie 2019, de un număr mai mare de autorizaţii pentru efectuarea transportului rutier internaţional de mărfuri. Modificările în cauză urmează să fie incluse în documentul tehnic “Autorizaţii Multilaterale TRACECA. Ghidul utilizatorului”, destinat operatorilor de transport”, a spus el şi l-a invitat pe ministrul Economiei şi Infrastructurii să participe la al treilea Forumul Investiţional TRACECA, care va avea loc la Bucureşti în mai 2019, când România va deţine preşedinţia UE.

În prezent, ţările TRACECA implementează “Acordul multilateral de bază privind transportul internaţional pentru dezvoltarea coridorului Europa-Caucaz-Asia”. Programul TRACECA a fost creat la 3 mai 1993, între Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia. Republica Moldova a fost acceptată în 1999.

Admin

Admin