Redresarea pandemiei și digitalizarea în Eurasia

La 18 mai a avut loc reuniunea reprezentanților țărilor coridorului de transport Europa-Caucaz-Asia (TRACECA) cu tematica ”Obstacole și oportunități ce vizează transportul rutier internațional”, la care au participat reprezentanți din 13 țări. Din partea Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova au participat dnii Mihail USATÎI, Președintele Asociației, Iulian POSTICĂ și Ghenadie ȚAULEAN – Administratori AITA și Petru Mititiuc – șef secția relații externe.

Secretarul General al IRU, dl Umberto de Pretto, s-a alăturat forumului pentru a împărtăși lecțiile învățate din COVID-19, inclusiv importanța digitalizării transporturilor.

Documentele digitale de transport sunt esențiale pentru reducerea contactului fizic la frontiere, iar eTIR a fost identificat de Secretarul General al ONU ca fiind un instrument esențial de facilitare a comerțului,permițând conducătorilor auto și vameșilor să facă schimb de informații electronice și facilitând fluxul de mărfuri transfrontaliere.

Având în vedere că toate țările TRACECA sunt deja TIR operaționale și temeiul juridic a eTIR intră în vigoare săptămâna viitoare, IRU lucrează alături de UNECE pentru a sprijini punerea în aplicare deplină a eTIR de-a lungul coridorului și pentru a permite operatorilor și societăților să se bucure de avantajele unui transport rutier mai rapid, mai ieftin și mai sigur.

“Guvernele ar trebui să se bazeze pe ceea ce au deja – mecanisme internaționale care facilitează tranzitul și comerțul. Când vine vorba de recuperarea pandemiei nu trebuie să reinventăm roata, TIR-ul este răspunsul” a subliniat Secretarul General al IRU dl Umberto de Pretto.

Admin

Admin