Proteste franceze: Comisia Europeană elaborează opțiuni cu IRU

IRU și asociațiile sale membre din Franța, România și Spania s-au întâlnit cu comisarul european pentru transport, Adina Vălean, cu privire la acțiunile de protecție a șoferilor și a serviciilor de transport rutier pe fondul protestelor fermierilor francezi în curs .

Comisarul Adina Vălean a invitat IRU, împreună cu membrii asociației sale de transport rutier din Franța (  FNTR  ), România (  UNTRR  ) și Spania (  ASTIC  ), să discute despre situația blocajelor de transport și a atacurilor împotriva mărfurilor transportate rutier în contextul protestelor fermierelor franceze. . Atacurile raportate au fost vizate de camioane spaniole și românești care transportă produse agricole și carne din Spania.

Comisarul a condamnat violența împotriva șoferilor și a încărcăturii acestora și a rezumat acțiunile întreprinse pentru sprijinirea sectorului.

Comisarul UE pentru transport, Adina Vălean  , a declara: „Transportul rutier este esențial pentru lanțurile noastre de aprovizionare și pentru piața internă, iar șoferii de camion sunt lucratori esențiali care furnizează bunuri esențiale și neesențiale cetățenilor și întreprinderilor europene. Siguranța și securitatea lor sunt primordiale.”

Directorul IRU EU Advocacy, Raluca Marian  , a declara: „Situația este inacceptabilă. Protestele fermierilor francezi pun în pericol șoferii profesioniști care pur și simplu încearcă să-și facă treaba să aducă mărfuri cetățenilor, întreprinderilor și comunităților UE.”

Comisarul Vălean a menționat mai multe acțiuni pe care le-a întreprins în urma semnalelor și dovezilor furnizate de sectorul transportului rutier, inclusiv o scrisoare adresată lui Christophe Béchu, ministrul Tranziției Ecologice și Coeziunii Teritoriale al Franței. În scrisoarea sa, comisarul a cerut urgente pentru a asigura siguranța lucrătorilor din transport și a mărfurilor acestora pe teritoriul francez.

În paralel, Comisia Europeană a solicitat o reuniune urgentă a Rețelei de puncte naționale de contact pentru transport pentru a discuta măsurile pe care statele membre să intenționeze să le urmeze pentru a asigura funcționarea sigură și să corespundă a rețelei europene de transport pe fondul protestelor răspândite.

„Suntem recunoscători comisarului Vălean pentru acțiunea sa energică în această problemă vitală. Este nevoie urgentă de acțiuni ale UE și ale statelor membre pentru a ne asigura că situația nu scapă de sub control, pentru a menține deschise coridoarele comerciale vitale și, cel mai important, pentru a nu proteja șoferii”, a spus Raluca Marian.

IRU și asociațiile au subliniat, de asemenea, importanța informării publice cu privire la zonele în care sunt așteptate proteste, permițând redirecționarea mărfurilor.

În următorul pas, IRU va ține Comisia la curent cu privire la modul în care protestele și impactul asupra transportului rutier evoluează pe teren. Comisia va monitoriza îndeaproape acțiunile pe care le întreprind state membre pentru a proteja șoferii și încărcătura acestora, luând măsuri suplimentare dacă este necesar.

Printr-o scrisoare IRU  se îndeamnă Comisia Europeană să intervină  și să solicite statelor membre afectate să mențină deschise coridoarele comerciale vitale și să asigure libera circulație a mărfurilor.

Mai precis, IRU a cerut Comisia să încurajeze statele afectate să ia măsuri preventive instantanee pentru a facilita libera circulație a mărfurilor, permițând accesul nestingherit la rutele comerciale cheie, pentru a proteja bunăstarea șoferilor prin garantarea unei securități suficiente și a unor facilități adecvate, și să încurajeze state membre să furnizeze informații transparente privind accesul la autostrăzi.

Sursa: IRU

AITA

AITA