Participarea AITA la Conferința Tranzit, la hotelul Unirea din or.Iași (România)

La data de 06 iunie 2024, în or.Iași (România) a avut loc conferinta organizată de revista Tranzit.

Din partea Asociației AITA la Conferința menționată a participat dl Iulian POSTICĂ – Administrator AITA, care a participat în panelul dedicat imbunătățirii tranzitului dintre cele două țări – Romania și Republica Moldova – și al imbunatățirii schimburilor comerciale prin modernizarea punctelor vamale și extinderea numărului de culoare de intrare/ieșire, respectiv de angajați.

Din partea Vămii Române a participa șeful regionalei vamale Iași, dl. Marius Costache, dar și șeful Vămii Regionale din Republica Moldova care au vorbi despre eforturile făcute pentru îmbunătățirea situației la frontieră.

Circa 300 de transportatori și reprezentanți ai unor furnizori de produse și servicii dedicate firmelor de transport auparticipat la conferință regională Tranzit.

Unele dintre temele de discuție au fost de interes mai ales pentru operatorii din zonă – modul în care se prezintă piața de transport din România prin comparație cu cea din Republica Moldova și proiectele de infrastructură din regiune, inclusiv cele ce vizează punctele de frontieră, proiecte care atrag investiții în capacități de producție și depozitare, în condițiile în care estul României are perspective interesante de dezvoltare inclusiv datorită proximității de Republica Moldova și Ucraina.

Alte teme sunt de actualitate pentru firme de transport și furnizorii/beneficiarii lor indiferent de regiunile din România de unde provin sau de care sunt legate operațiunile lor. Deoarece creșterea costurilor, care pe fondul volumelor scăzute de mărfuri nu a dus neapărat la o creștere a tarifelor, este una dintre cele mai mai mari probleme din prezent. Aceste costuri au fost trecute în revistă și se va vedea cum se mai pot reduce din ele. În plus, amenzile pentru nerespectarea prevederilor din Pachetul de Mobilitate încep să se înmulțească în țările vestice, mai ales în Belgia.

De aceea participanții la conferința Tranzit au aflat de la avocați și reprezentanți ai instituțiilor statului cum să pregătească șoferii și cursele pentru a evita sancțiunile și cum să documenteze corect plata remunerației minime din diferite țări.

AITA

AITA