Moldova cuprinde transportul digital cu e-CMR

Digitalizarea se răspândește în țările mari și mici, Est și Vest, cele mai recente fiind cele din Moldova, care se înscriu la e-CMR, apropiindu-se de operațiunile de transport digital complet, cu ajutorul unor trimiteri electronice.

Prin eforturile depuse de IRU, Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), industria transporturilor din Moldova, vor beneficia de reducerea costurilor prin introducerea și schimbul de date mai rapid și mai transparent, ceea ce va îmbunătăți competitivitatea pe piața internațională.

Utilizarea e-CMR este primul pas spre trecerea inevitabilă către operațiuni fără hârtie – inclusiv prin utilizarea sistemelor digitale de tranzit vamal, cum ar fi TIR – pentru a stabili infrastructura digitală critică pentru noile inovații în domeniul transporturilor.

Normele privind transportul mărfurilor la nivel internațional sunt reglementate de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind transportul de mărfuri, CMR (Convenția privind contractele de transport internaționale de mărfuri pe şosele). Operatorii de transport, șoferii și cei care recepţionează mărfurile transportate utilizează o scrisoare de trăsură CMR, care până de curând a fost emisă numai pe suport de hârtie.

Protocolul e-CMR a intrat în vigoare la 5 iunie 2011, iar până în prezent părțile contractante sunt: Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Iran (Republica Islamică), Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Republica Moldova , Federația Rusă, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Turcia.
Sursa: iru.org

Admin

Admin