LANSAREA SISTEMULUI INFORMAȚIONAL „e-Autorizație transport”

Astăzi, 16 iulie 2020 Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA), cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, au lansat sistemul informațional „e-Autorizație transport”, care permite solicitarea online a actelor permisive pentru transportul rutier și serviciile conexe. Noul sistem poate fi accesat la adresa www.eat.anta.gov.md.

În acest sens, autorizarea pentru efectuarea transporturilor rutiere în Republica Moldova va fi efectuată în formă digitală, fiind necesară o singură vizită la sediul ANTA, pentru ridicarea autorizației.

Prezent la eveniment dl Ion CHICU, Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat „Sistemul informațional „e-Autorizație transport” constituie o soluție din categoria G2B (de la Guvern-la Business), care are drept scop tranziția de la procesele manuale la cele digitale și diminuarea intermediarilor în procesul de interacțiune a operatorilor de transport rutier cu Agenția Națională Transport Auto”.

Lansarea sistemului este rezultatul unei colaborări de peste un an între ANTA, Ministerul Economiei și Infrastructurii și Programul USAID Reforme Structurale în Moldova.

Acest sistem constituie, de asemenea, un pas important pentru exportatorii moldoveni. Statele Unite au susținut, timp de mai mulți ani, dezvoltarea unor produse cu valoare adăugată, precum vinurile, textilele și unele produse agricole – fructele sâmburoase, strugurii de masă și pomușoarele. Sistemul “e-Autorizație transport” va permite Moldovei să beneficieze mai mult de vecinătatea sa cu Uniunea Europeană – cea mai mare piață mondială – deoarece va contribui la creșterea exporturilor și, ca rezultat, a prosperității cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat E.S.Dereck J. HOGAN, Ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Sergiu RAILEAN, Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, a afirmat că “Acest proiect este un instrument al transparenței, al comunicării dintre cetățean și autorități, care reunește atît folosirea tehnologiilor electronice în comunicare, aplicarea unor metode de management al informației, cîtși eficientizarea procesului administrativ. Totodată, vine ca răspuns la nevoile agenților economici prin simplificarea procesului și reducerea la maxim a cozilor de la ghișee, factor relevant în contextul pandemiei Covid-19”.

Noul sistem reprezintă o soluție informatică ce va optimiza timpul și va reduce cheltuielile aferente procedurilor de evidență și eliberare a autorizațiilor de transport, precum și va eficientiza activitatea funcționarilor publici implicați.

Douglas MUIR, Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, a subliniat că „Sistemul va facilita activitatea transportatorilor de mărfuri și de pasageri și, în final, va contribui la economisirea de timp și de bani de către consumatori și transportatorii rutieri. ANTA este un partener bun și ne bucură mult reușita acestei colaborări, avînd speranța unei cooperări și în continuare. De asemenea, dumnealui a anunțat faptul că Programul va sprijini o campanie de comunicare națională direcționată de informare și promovare a sistemului lansat astăzi”.

Sistemul simplifică interacțiunea companiilor din domeniul transportului cu ANTA. Prin digitalizarea procesului este asigurat un grad sporit de transparență și performanță cu un accent deosebit pe modernizarea serviciilor publice.

Igor GUJA, Directorul Agenției Naționale Transport Auto, a spus că „Lansarea Sistemului informațional „e-Autorizație transport” este un prim pas către digitalizarea serviciilor publice prestate de Agenție prin intermediul platformelor informaționale automatizate, pentru a facilita activitatea agenților economici din domeniul transportului rutier. Acum, solicitarea, repartizarea și evidența actelor permisive pentru efectuarea transporturilor rutiere și a celor conexe e mai simplă și se realizează online. Procesarea digitală în Sistemul informațional „e-Autorizație transport” va asigura solicitanții cu un mecanism simplu, eficient și sigur pentru accesarea serviciilor ANTA”.

Sistemul informațional „e-Autorizație transport” a fost dezvoltat integral cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

Domnul Dumitru ALBULESA, Administratorul AITA a venit cu un mesaj din partea transportatorilor rutieri internaționali de marfă unde a menționat că „Astăzi, cred că se scrie o filă nouă în istoria transportului rutier din Republica Moldova. Acest eveniment de lansare a sistemului informațional „e-Autorizație transport” este de mult aștept de toți transportatorii rutieri onești din țara noastră.

Cunoaștem, că încercările anterioare de implementare a unei astfel de  platforme digitale de repartizare a autorizațiilor de transport nu sa soldat cu mari succese, dar sperăm, că după lansare de astăzi a sistemului informațional „E-AUTORIZAȚIE TRANSPORT”, care este susținut de Guvernul SUA prin intermediul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova va fi implementat cu succese și va da posibilitatea de a exclude factorul uman la repartizarea autorizațiilor pentru transport, va exclude corupția și pierderile de timp în rândurile pentru solicitarea autorizaților, se vor micșora considerabil costurile, despre care încă se plâng transportatorii, dar și se va respecta cerințele legale de repartizare transparentă a autorizațiilor, în special cele deficitare, ceea ce va da posibilitatea pentru reanimarea sectorului de transport internaţional de marfă din ţara noastră şi sperăm, că şoferii noştri nu vor pleca peste hotarele ţării, iar operatori de transport vor rămâne acasă şi nu vor migra în România, Bulgaria, Rusia, Cehia şi alte state.

Din numele celor peste 450 de operatori de transport – membri ai Asociației noastre doresc să aduc mulțumiri Ambasadei SUA și Programului USAID Reforme Structurale în Moldova pentru susținerea financiară a acestui proiect, precum și a mai multor proiecte privind dezvoltarea digitalizării operaţiunilor de transport din țară, cum ar fi TIR-EPD, e-TIR, și alte proiecte importate pentru economia Republicii Moldova.

Doresc să aduc mulțumiri Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Economiei și Infrastructurii și nu în ultimul rând conducerii și colaboratorilor Agenției ANTA pentru această deschidere de a facilita transportul rutier, inclusiv cel internațional de marfă, care este o ramură foarte importantă în dezvoltarea economică a țării noastre.

 Doresc succese proiectului de implementare a sistemului informațional „e-Autorizație transport” și cu Doamne ajuta!”

Sistemul”e-Autorizație transport” este lansat începând cu data de azi în regim de pilotare necesară pentru un grup restrâns de operatori de transport.

Agenția ANTA solicită să urmărim pagina web oficială ANTA https://anta.gov.md/ pentru a afla când va fi lansat sistemul cu funcționalitate completă și acces deplin (pentru toți operatorii de transport).

e-Autorizatie transport – Fisa de date

Admin

Admin