IRU în 2024: Comitetul pentru transport intern al Națiunilor Unite

IRU a fost în centrul celei de-a 86-  a  dezbateri ale Comitetului pentru transport intern (ITC) de săptămână trecută, subliniind oportunități cheie de decarbonizare și de facilitare a comerțului pe viitor.

A fost o săptămână încărcată la Geneva. Actori din transportul rutier din întreaga lume au fost în oraș pentru cea de-a 86  -a  sesiune a ITC, inclusiv delegații din cele 56 de state membre ale Comisiei Economice pentru Europa a ONU (UNECE) și dincolo de acestea.

Săptămâna a prezentat întâlniri ale grupului de lucru ITC, inclusiv siguranța traficului rutier, armonizarea reglementărilor vehiculelor, transportul mărfurilor periculoase, facilitarea trecerii frontierei și transportul intermodal.

Cea de-a 86  -a  sesiune a inclus, de asemenea, o serie de evenimente și întâlniri bilaterale. Iată un fragment din participarea IRU și întâlniri la nivel înalt.

Marți, ziua de lansare, decarbonizarea eficientă a transportului rutier a ocupat centrul atenției, secretarul general al IRU, Umberto de Pretto, moderand un panel ministerial la nivel înalt despre cum să accelereze decarbonizarea transportului rutier.

Umberto de Pretto a inițiat discuția subliniind că „industria transportului rutier sa angajat să devină neutră în carbon până în 2050.  IRU Green Compact  oferă o cale pragmatică și realistă de decarbonizare pentru a se asigura că industria noastră poate continua să satisfacă cererea de creștere a transportului. . Dar trebuie să trecem de la ambiție la acțiune. Cu o coordonare globală și parteneriate public-private autentice, putem face față acestui lucru.”

„Nu putem aștepta 2050 și apoi apăsăm „butonul magic”. Trebuie să urmăm un amestec de politici diferite chiar acum. Trebuie să ofere condiții favorabile care să permită operatorilor de transport să obțină Guvernuri imediate în eficiență, prin urmare să reducă emisiile de CO  2  , precum și să investească în tehnologii de combustibil alternativ pe termen lung”, a adăugat el.

Experții au fost de acord că decarbonizarea necesită o abordare holistică care să nu lase pe nimeni în urmă și să includă dezvoltarea economică, echitatea socială și protecția mediului. Aceștia au subliniat, de asemenea, rolul cheie la UNECE în armonizarea, coordonarea și integrarea abordărilor la nivel regional și global.

Directorul TIR și Tranzit al IRU, Tatiana Rey-Bellet, a dezvălui modul în care măsurile TIR și de facilitare a trecerii frontierei ajutor sectorului să se decarboneze în timpul mesei rotunde a UNECE intitulată „Favorizarea tranziției digitale și ecologice pentru transportul interior în sprijinul dezvoltării durabile. “.

După declarațiile de deschidere ale secretarului executiv adjunct al UNECE (Dmitry Mariyasin) și ale șefului secțiunilor, rețele de transport și logistică, divizia transport durabil (Francesco Dionori), Tatiana Ray-Bellet a subliniat modul în care  timpii mai scurti de trecere a frontierei permise. de TIR  pot reduce emisiile de CO  2  cu până la până la 1 tonă pe camion pe călătorie:

„Trecerile eficiente ale frontierei sunt o condiție prealabilă cheie pentru o logistică eficientă.  Se așteaptă ca eTIR să intensifice reducerea timpului de trecere a frontierei TIR  , reducând astfel în continuarea emisiile, eliminând astfel timp alte proceduri care se îngrijesc astăzi la costurile suplimentare de transport.”

„Cu eTIR, transportul de carnet TIR noi și uzate între IRU și asociațiile TIR, care se face în mare parte pe calea aerului, nu va mai fi necesar. În plus, eTIR va facilita mult aducerea de beneficii TIR în serviciul transportului intermodal, deschizând astfel noi oportunități pentru combinarea eficientă a diferitelor moduri de transport”, a adăugat ea.

Tatiana Rey-Bellet a cerut în continuare tuturor țărilor TIR să accelereze tranziția la eTIR.

„Deoarece au fost implementate toate schimburile necesare între afaceri și între afaceri și vamă, țările semnatare TIR trebuie să finalizeze ultima parte de conectivitate rămasă: interconectarea cu sistemul internațional eTIR găzduit de UNECE”, a concluzionat ea.

AITA

AITA