Introducerea regimului juridic special în unele regiuni ale Ucrainei

Situația din Ucraina a fost discutată, în cadrul unei ședințe convocată de prim-ministrul Pavel Filip cu responsabilii din domeniu. Rada de la Kiev a aprobat introducerea regimului juridic special în unele regiuni ale Ucrainei, inclusiv în Vinița și Odessa – regiuni vecine cu Republica Moldova. Președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat decretul prin care în Ucraina este aplicată stare de război, începând cu 28 noiembrie.

Prim-ministrul a menționat că a discutat  la telefon cu omologul său ucrainean, Volodymyr Groysman, ultimele evoluții la acest subiect. Activitatea în punctele de trecere a frontierei nu a fost afectată. La acest moment, se circulă în regim normal. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că nu există niciun pericol, în acest moment, pentru securitatea țării noastre”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, cetățenii moldoveni care au nevoie să călătorească în Ucraina vor trebui să fie pregătiți pentru verificări suplimentare la trecerea frontierei. De asemenea, pentru eventuale întrebări sau neclarități, oamenii pot apela la Linia verde 022-259-717, disponibilă 24/24.

Pentru a monitoriza continuu situația și a comunica despre evoluțiile conflictului, a fost creat un grup de lucru condus de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Din acest grup fac parte: reprezentanți de la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Biroul de Reintegrare, Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate.

Admin

Admin