Criză la granița polono-ucraineană

Miercuri, 15 noiembrie 2023, la Chełm, reprezentanții ZMPD, conduși de președintele Jan Buczek, s-au întâlnit cu delegația ASMAP UA condusă de președintele acestei organizații, Leonid Kostiuczenko.

Discuția s-a concentrat pe motivele protestelor care au loc de câteva zile pe căile de acces care duc la punctele de trecere a frontierei polono-ucrainene, adică în Dorohusk, Hrebenne și Korczowa.


În cadrul întâlnirii au fost analizate revendicările transportatorilor protestatari. În opinia unanimă a reprezentanților ambelor organizații, majoritatea vizează doar o singură parte. Prin urmare, s-a convenit ca asociațiile să se concentreze pe găsirea de soluții la probleme comune. Primul pas este de a asigura eficiența deplină a serviciilor care operează la granița polono-ucraineană, astfel încât să fie un loc de tranzit de mărfuri și nu un blocaj economic. În acest scop, este necesar să se întreprindă imediat toate acțiunile necesare implementării Memorandumului, cu precizarea numărului minim de vehicule pe care, având în vedere nivelul actual de organizare la punctele de trecere a frontierei, aceste servicii le pot inspecta și degaja.

A doua problemă este efectuarea unui audit independent la punctele de trecere din Polonia și Ucraina la o dată ulterioară. În baza concluziilor primite, ar trebui elaborat un program de schimbări privind atât principiile de funcționare și cooperare a serviciilor, cât și modernizarea infrastructurii.

Al treilea pas este desemnarea a trei puncte de trecere a frontierei cu o coadă tradițională pentru camioanele goale, care nu are nicio legătură cu coada electronică ucraineană, adică sistemul e-cherha. Acestea sunt traversările: Zosin – Uściług, Dołhobyczów – Uhrynów și Krościenko – Smolnica.

Sa convenit ca fiecare asociație să ia măsuri și să pregătească depuneri corespunzătoare către organismele administrative relevante din țările lor.

După întâlnire, reprezentanții ambelor organizații s-au întâlnit cu transportatorii protestatari la Dorohusk pentru a afla la fața locului situația actuală pe drumul de acces la punctul de trecere a frontierei și pentru a face schimb de opinii și argumente cu protestatarii cu privire la revendicările în sine și blocarea frontierei.

Sursa: ZMPD

Admin

Admin