Controlul comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean se extinde încă în două puncte de trecere

Controlul comun la frontiera moldoucraineană se extinde încă în două puncte de trecere pe segmentul transnistrean – în punctul rutier „Goianul Nou-Platonovo” și în punctul feroviar „NovosaviţcaiaCuciurgan”. Executivul a aprobat astăzi semnarea protocoalelor în acest scop.

În ambele puncte de trecere controlul comun va fi realizat pe teritoriul Ucrainei, după principiul „o singură oprire – un singur ghişeu”. Astfel, va fi ușurată circulația persoanelor, mărfurilor şi mijloacelor de transport.

Pe lângă îmbunătățirea condițiilor de traversare a frontierei de stat vor fi optimizate  operațiunile de importexport și schimbul de informaţii între părți. De asemenea, va spori securitatea frontierei de stat prin contracararea mai eficientă a infracționalității transfrontaliere.

În context, premierul Pavel Filip a solicitat Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră să asigure, până la finele mandatului Guvernului, realizarea controlului comun și la celelalte puncte de trecere, în special pe segmentul transnistrean. „Să avem toată certitudinea că și această frontieră este controlată și din punct de vedere a trecerii persoanelor fizice, a transporturilor, dar și a mărfurilor, să avem siguranța că Republica Moldova controlează tot ce intră sau iese pe acest segment de frontieră”, a spus prim-ministrul.

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean a devenit posibil după semnarea, la 6 octombrie 2017, a Acordului bilateral privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldoucrainene. Documentul va intra în vigoare la 25 mai curent.

Totodată, pentru a aduce în concordanță cu prevederile Acordului procedurile de control comun desfășurate în punctele de trecere „PervomaiskCuciurgan”, „PalancaMaiakiUdobnoe”, „BriceniRossoșanî”, „CrivaMamalîga”, „LargaKelmențî” și „GiurgiuleştiReni”, Guvernul a aprobat astăzi semnarea noilor protocoale între instituțiile cu funcții de control ale celor două state.

În prezent, controlul comun se aplică la șase puncte de trecere a frontierei moldoucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean – la „PervomaiskCuciurgan”. Republica Moldova și Ucraina au la frontieră 67 de puncte comune de trecere, dintre care 25 sunt pe segmentul transnistrean.

 

Admin

Admin