RUSIA VA ACORDA 500 DE AUTORIZAŢII SUPLIMENTARE PENTRU TRANSPORTUL PRODUCŢIEI MOLDOVENEŞTI PRIN UCRAINA

Chişinău, 1 noiembrie ( INFOTAG ). Federaţia Rusă va elibera în regim de urgenţă 500 de autorizaţii suplimentare (“permise”) pentru transportarea mărfurilor moldoveneşti în Rusia prin teritoriul Ucrainei. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a scris Preşedintele Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

El a spus că o asemenea înţelegere a fost atinsă în ajun, în cadrul unei convorbiri telefonice cu vicepremierul Federaţiei Ruse, reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu RM, Dmitri Kozak.
“Este o măsură urgentă, menită să deblocheze situaţia excepţională, care s-a creat în rândul exportatorilor noştri în ultimele zile. Însă este nevoie urgent de negocieri la nivelul ministerelor de profil, pentru a asigura exportul produselor moldoveneşti în Federaţia Rusă fără impedimente până la sfârşitul acestui an. Sunt foarte recunoscător partenerilor ruşi pentru sprijinul acordat ţării noastre. Amintesc că reluarea transportului de mărfuri moldoveneşti în Rusia prin Ucraina şi anularea taxelor de import de către Moscova pentru cinci tipuri de produse din ţara noastră a fost posibilă datorită unei înţelegerii personale dintre preşedinţii Rusiei şi Moldovei în 2018”, a declarat Dodon.

În octombrie, Ministerul Economiei şi Infrastructurii RM a solicitat repetat Rusiei o cotă suplimentară de 7 mii de autorizaţii pentru anul 2019 pentru transportatorii auto. Acest lucru este necesar deoarece pentru anul curent reprezentanţii parţii ruse au stabilit un contingent de 15 mii de autorizaţii, care au fost deja utilizate, în timp ce în anul trecut cota a fost de 18 mii. Cea mai mare parte a autorizaţiilor sunt folosite pentru transportarea pe piaţa rusă a fructelor şi legumelor proaspete, pomuşoarelor şi a altei producţii agricole moldoveneşti.

În luna august, partea rusă a acceptat organizarea şedinţei Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internaţional şi, la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizaţii, a menţionat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruşi fiind numai de 9,3%.

Potrivit datelor ministerului, în luna septembrie, de autorizaţii au beneficiat 279 operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1214 autorizaţii. În perioada 1-17 octombrie au fost eliberate 380 autorizaţii pentru 182 operatori de transport. Numărul insuficient de autorizaţii a dus la faptul că zeci de maşini moldoveneşti încărcate cu fructe şi legume proaspete au rămas blocate la frontieră.

Admin

Admin