eTIR – Moldova, Ucraina

Pe data de 25 septembrie 2024 a avut loc o ședință de lucru între reprezentanții Serviciilor Vamale ale Republicii Moldova  și Ucraina, cu participarea asociațiilor garante în sistemului internațional TIR – AITA și ASMAP UA.

În cadrul ședinței a fost abordată posibilitatea implementării în Republica Moldova și Ucraina a aplicației eTIR, dezvoltată și testată în 2023 de către Secretariatul TIR al Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE).

În contextul discuțiilor purtate, a fost luată decizia ca Serviciile Vamale ale Republicii Moldova  și Ucraina să solicite oficial Secretariatului TIR al UNECE aplicația eTIR (precum și documentația tehnică) pentru testare și verificare a compatibilității cu sistemele naționale deja folosite.

Reprezentanții asociațiilor garante AITA și ASMAP UA au evidențiat faptul că implementarea sistemului eTIR, prin eliminarea formatului fizic al carnetului TIR, va constitui un pas important spre simplificarea și eficientizarea operațiunilor de traversare a frontierelor de stat.

Prima operațiune de transport rutier efectuat prin intermediul noii aplicații eTIR a fost realizată în 2023 între Azerbaijan și Uzbekistan.

În cadrul ședinței din partea Asociației AITA a participat Iulian Postică – administrator.

AITA

AITA