Polonia: cu privire la extinderea sistemului SENT

Recent, în unele surse de informare a aparut informația despre posibilitatea de efectuare a controloalelor asupra transportatorilor din țări terțe, prin înregistrarea în sistemul SENT pentru toate mărfurile începând 1 iulie 2024.

În acest context, Asociația AITA a solicitat colegilor din cadrul Asociației ZMPD (Polonia) unele clarificări ce țin de implementarea reglementată.

Astfel, Asociația ZMPD ne-a informat că Ministerul Infrastructurii din Polonia a pregătit un proiect de lege care poate fi accesat la link-ul https://www.gov.pl/web/premier/projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy -o-delegowaniu-kierowcow-w-transporcie-drogowym , care presupune modificarea intrarării în vigoare a acestei obligații de la 01.01.2025 la 01.07.2024.
Însă Parlamentul Polonez
nu a aprobat această modificare, așa cum prevede legislația poloneză.

Astfel, conform celor menționate, extinderea sistemului SENT asupra tuturor mărfurilor transportate din data de 01 iulie 2024 nu a fost aprobată, și respectiv intrarea în vigoare a modificării respective va fi amânată.

Mai mult ca atât, până la moment proiectul respectiv sa oprit în stadionul de „consultări”.

Asociația AITA, vă va informa suplimentar despre evoluțiile ce țin de implementare a sistemului menționat.

Suplimentar, vă informăm că în prezent mărfurile care fac obiectul înregistrării în sistemul SENT (la ziua de azi), pot fi accesate la link-ul: https://puesc.gov.pl/uslugi/przewoz-towarow-objety-monitorowaniem-sent .

Astfel, reiterăm faptul că la ziua azi este necesară înregistrarea sistemului SENT doar pentru mărfurile care fac parte din lista de link-ul menționat mai sus.

AITA