Ședința de lucru cu privire fluidizarea fluxurilor de vehicule

La data de 27 iunie 2024, la inițiativa Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), a avut loc o ședință de lucru la punctul vamal de trecere a frontierei Albița.

În cadrul ședinței menționate au participat reprezentați ai Serviciilor Vamale din Republica Moldova și România, Asociațiile AITA, UNTRR (România) și ASMAP (Ucraina), IRU și BSEC-URTA.

Din partea Asociației AITA au participat dl Valeriu TULBU – Președinte AITA, dnii Iulian POSTICĂ și Ghenadie ȚAULEAN – Administratori AITA.

Scopul întâlnirii a fost de a identifica împreună soluții pentru reducerea timpilor de așteptare la intrarea în România dinspre Republica Moldova și Ucraina.

Titularii de carnete TIR care folosesc predeclararea electronică TIR-EPD vor avea prioritate la birourile vamale de frontieră Albița

Reprezentanții părților au înaintat mai multe propuneri, exprimându-și încrederea că acestea vor contribui la fluidizarea și optimizarea traficului de mărfuri și mijloace de transport, în corelare cu noile tendințe în dezvoltarea economiei regionale.

Au fost discutate un șir de subiecte ce țin de:

  • Acțiunile coordonate ale autorităților vamale din România și Republica Moldova în vederea reducerii timpilor mari de așteptare la punctele de trecere a frontierei RO-MD;
  • Implementarea unor puncte de trecere a frontierei pilot pentru camioanele cu documente vamale procesate – TIR și care au trimise predeclarații electronice TIR-EPD,
  • Prioritizarea trecerii punctelor vamale pentru autovehiculele care dispun de predecalrații electronice TIR-EPD;
  • Etc.

„Înțelegem implicațiile timpilor de așteptare la frontieră asupra activității trasportatorilor rutieri, de aceea am fost și suntem în permanență deschiși pentru un dialog constructiv în acest sens. Ca urmare a discuțiilor de azi, am stabilit că începând cu data de 1 august 2024, în cadrul unui proiect pilot inițiat de autoritatea vamală, titularii de carnete TIR care folosesc aplicația TIR-EPD, pentru predeclararea electronică, vor putea să folosească artera dedicată AEO și camioanelor goale la birourile vamale de frontieră Albița și Siret.”, a declarat preşedintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu. „Preconizăm ca acest proiect pilot să fie implementat de la 1 august, pentru o perioadă de 5 luni, după care vom evalua rezultatele și vom decide asupra necesității extinderii acestei facilități și la celelalte birouri vamale.”, a completat dl Mutescu.

Totodată, reprezentanții autorității vamale au reamintit procedurile vamale simplificate care pot fi utilizate de către transportatori, cum ar fi posibilitatea de declarare prealabilă a informațiilor necesare efectuării analizei de risc specifice.

În contextul aprobării Ordonanței de Urgență nr. 76/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Autorității Vamale Române, reorganizarea activității acesteia precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, președintele AVR a informat participanții la întâlnire despre instituirea Programului Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale pentru perioada 2025-2030, cu un buget de maxim un miliard de lei, bani care vor fi folosiți pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii specifice aflate în administrarea autorității vamale, pentru consolidarea capacității instituționale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri și/sau de substanțe stupefiante.
În cadrul discuțiilor au fost prezentate, de asemenea, principalele proiecte de modernizare de care au beneficiat deja o parte din birourile vamale de la frontierele de nord și est, repectiv Siret, Albița, Sculeni și Giurgiulești, inclusiv dotarea acestora cu sisteme de scanare cu raze X. A fost subliniată totodată strânsa cooperare dintre autoritățile din România și Republca Moldova, amintindu-se, în acest context și beneficiile controlului coordonat care se efectuează pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova), pe sensul de intrare în România.
Părțile au agreat că vor continua să monitorizeze situația din punctele de trecere a frontierei și vor avea întâlniri periodice pentru coordonarea provocărilor legate de activitatea transportatorilor rutieri.

 

Admin

Admin