Masa Rotundă cu autoritățile din China

O masă rotundă China-Eurasia TIR a avut loc la 6 noiembrie 2018 pe marginea Congresului Mondial al IRU din Muscat, Oman. Discuția sa axat pe consolidarea conectivității și pe intensificarea cooperării dintre China și țările euroasiatice.
Această inițiativă reprezintă un pas important către un mediu mai bun pentru optimizarea tranzitelor TIR între China și țările euroasiatice. Acest lucru este esențial pentru conectarea Chinei și Asiei Centrale, a Asiei de Vest și a Europei.

Masa rotundă, organizată de IRU, a reunit peste 30 de delegați reprezentând asociațiile TIR din China și din țările euroasiatice: ABBAT (Tadjikistan), AIRCUZ (Uzbekistan), AIRTO KR (Kârgâzstan), AITA (Moldova), ASMAP (Ucraina), BAMAP (Belarus), CRTA (China), GIRCA (Georgia), KAZATO (Kazahstan) și THADA (Turkmenistan).

Directorul executiv al IRU, Boris Blanche, a deschis masa rotundă, spunând că “TIR este pregătit să transforme legăturile Chinei cu vecinii săi, aducând beneficii în întreaga regiune și facilitând obiectivele inițiativei Belt and Road. Începutul operațiunilor TIR în luna mai a acestui an a trimis un semnal puternic lumii că China își deschide piețele și se leagă mai eficient de-a lungul granițelor “.

A adăugat Limei Wang, președintele CRTA, și președintele mesei rotunde. “Această masă rotundă a stabilit pentru prima dată o conversație directă între CRTA și asociațiile eurasiatice pentru a spori înțelegerea reciprocă, a împărtăși experiența TIR și a discuta aspecte-cheie. China, ca țară nou operațională, lucrează foarte mult pentru a-și normaliza operațiunile TIR. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm mai strâns cu asociațiile eurasiatice pentru a optimiza TIR în regiune “.

Dl Gao Xi, șeful Biroului TIR, CRTA, a discutat despre progresele înregistrate de operațiunile TIR în China în ultimele șase luni.

Reprezentanții țărilor din Eurasia au felicitat CRTA pentru începerea operațiunilor TIR în China și și-au exprimat disponibilitatea puternică de a utiliza TIR pentru a lucra mai îndeaproape cu China în viitor.

Asociațiile membre IRU și-au împărtășit, de asemenea, preocupările și așteptările privind coridoarele TIR existente și operaționale, care leagă afacerile în China, Asia și Europa. Țările care împărtășesc frontierele cu China sunt așteptate să fie primii beneficiari ai noilor oportunități care decurg din acordurile interguvernamentale modernizate. Și alte țări eurasiatice sunt pe cale să negocieze și să încheie astfel de acorduri cu China în viitorul apropiat.

Acest eveniment a demonstrat că toți participanții se angajează să coopereze pentru eliminarea barierelor și pentru îmbunătățirea proceselor de transport rutier, cu primele operațiuni TIR transcontinentale vizate.

Admin

Admin