Masa rotundă în domeniul Transporturilor

La data de 15 februarie 2018, în incinta Guvernului,  a avut loc un dialog economic în cadrul mesei rotunde în domeniul transporturilor cu dl Chiril GABURICI – Ministru Economiei şi Infrastructurii. Asociaţia AITA a fost reprezentată de către dl Mahail USATÎI – Preşedintele Asociaţiei, reprezentanţi a Consiliului AITA şi a secretariatului. În cadrul dialogului au participat operatori de transport cât şi agenţi economici care prestează servicii conexe din domeniul transporturilor.

De către Asociaţia AITA au fost abordate un şir de întrebări, precum:

  1. Neaplicarea termenul de 90 zile de aflare pe teritoriul Ucrainei pentru o perioadă de 180 de zile a conducătorilor auto din Republica Moldova.
  2. Liberalizarea tranzitului pe teritoriul Ucrainei la efectuarea transporturilor rutiere internaţionale de mărfuri.
  3. Suplimentarea numărului de autorizaţii pentru transporturi rutiere internaţionale cu Federaţia Rusă, Grecia, Serbia, Turcia, Bielorusia, Ucraina etc.
  4. Verificarea rezultatelor repartizării autorizaţiilor CEMT pentru anul 2018 şi revizuirea deciziilor adoptate.
  5. Obligativitatea utilizării exclusive a sistemului informaţional „e-Autorizaţie transport” de către ANTA, în procesul de repartizare şi raportare a autorizaţiilor rutiere, care urmă să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.
  6. Micşorarea costurilor la autorizaţiile eliberate operatorilor de transport rutier internaţionali.
  7. Micşorarea costurilor pentru eliberarea poliţelor de asigurare „CARTEA VERDE” pentru transportatorii rutieri internaţionali.
  8. Verificarea obligatorie la punctele de trecere a hotarului a autorizaţiilor de transport, care dau dreptul transportatorilor rutier străini să efectueze intrarea/ieşirea sau tranzitarea teritoriului ţării noastre.
  9. Îmbunătăţirea nivelului de pregătire profesională a personalului din domeniul transportului rutier în cadrul centrelor de instruire, perfecţionare şi atestare profesională.

Propunerile rezultate în urma discuţiilor, vor fi expediate de către specialiştii Ministerului şi Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova şi înaintate instituţiilor competente pentru a se transforma în acte normative,

La finele forumului, dl Chiril GABURICI – Ministru Economiei şi Infrastructurii a menţionat faptul, precum că următoarea masă rotundă cu reprezentanţii mediul de afaceri va avea loc peste 1-1,5 luni, la care reprezentanţii Ministerului Economiei şi Infrastructurii se vor expune pe marginea soluţionării problemelor abordate.