Parteneri
Proiecte

 

 

 

 

Calendar de Evenimente

December 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Conferinţa Internaţională „România, o punte între Est şi Vest”

 

În perioada 08-09 iunie curent, Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Republica Moldova, participă la conferinţa pentru transportatori în or.Iaşi (România).

În cadrul conferinţei menţionate s-a efectuat o o actualizare a situatiei din Rusia/Ucraina si daca aceste piete sunt mai primitoare pentru transportatorii moldoveni anul acesta comparativ cu 2016. De asemenea, a fost discutată situatia pietei in general – cum a evoluat numarul de operatori de transport de marfă şi de persoane licentiati, cate vehicule opereaza acestia, fata de 2016 şi 2015 , care sunt problemele principale cu care se confrunta firmele de transport din Republica Moldova, care sunt contingentele de autorizatii CEMT si autorizatii bilaterale schimbate de Republica Moldova cu Rusia, Belarus, Kazakhstan, alte tari din fosta CSI, Turcia, Romania si alte tari din UE etc.

Totodată, pe scarp largă au fost discutate problemele ce ţin de tendinta mutarii transportatorilor moldoveni in Romania sau in alte state inceputa în urma cu 5-6 ani, oportunitaţile de afaceri care există intre cele doua piete de transport, cea din Romania si cea din Republica Moldova, piata de soferi in Republica Moldova.

De asemenea, în cadrul discutiilor, a fost estimat în linii generale care este impactul capitalului moldovenesc în domeniul transporturilor în economia românească:

-          Câte firme, câte vehicule au fost înmatriculate în România – ce taxe platesc ele catre Statul român;

-          În ce constă în principal activitatea lor şi dacă sunt segmente de activitate pe care le atacă exclusiv firmele moldovenesti (nise greu de accesat de catre firmele cu capital românesc);

-          Ce oportunităţi există pentru agentii economici din cele doua ţări – Republica Moldova, dar şi România – si ce trebuie facut pentru a beneficia de aceste oportunităţi.

 

De asemenea, o atenţie deosebită a fost atrasă problemei ce ţine de  pericolul accelerarii protectionismului declarat şi implementat deja de tot mai multe state vest-europene pentru firmele de transport din Republica Moldova, care şi-au gasit în vestul Europei pieţe bune pentru serviciile de transport oferite şi cum este tratat regimul de tranzit TIR în frontierele romanesti. Totodată, Preşedintele Asociaţiei AITA – dl. Grigore Bernavschi a prezentat propuneri concrete referitoare la distributia şi controlul autorizatiilor de tranzit, de terta şi CEMT pentru Rusia şi alte ţari din fosta CSI în vederea cresterii eficienţei utilizării acestor autorizaţii.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează