Parteneri
Proiecte

 

 

 

 

Calendar de Evenimente

December 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

UN EXPERT UCRAINEAN CONSIDERĂ CĂ ÎNĂSPRIREA CONTROLULUI PE SEGMENTUL TRANSNISTREAN AL FRONTIEREI MOLDO-UCRAINENE ESTE CEVA FIRESC

Chişinău, 23 mai ( INFOTAG). Vicepreşedintele Consiliului de Politică Externă al Ucrainei, analistul Serghei Gherasimciuk, consideră că înăsprirea controlului pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene este ceva firesc. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui, "segmentul transnistrean al frontierei este considerat în Ucraina ca fiind unul problematic".

"Acest segment este problematic şi din punctul de vedere al contrabandei. Dar acum segmentul mai este problematic şi pentru că în Transnistria sunt trupe ruseşti, iar Ucraina este de facto în război cu Federaţia Rusă. Da, putem spune că pacificatorii au bază legală pentru aflarea acolo, dar mai sunt militari care păzesc depozitul de muniţii de la Colbasna şi sunt şi alte structuri paramilitare", a menţionat expertul.

El a menţionat că "Rusia poate coopta foarte uşor transnistreni în forţele sale armate, având în vedere faptul că acolo sunt mulţi oameni cu paşapoarte ruseşti".

"Iată de ce Ucraina este într-un fel sau altul decisă să-şi sporească controlul la frontieră prin introducerea controlului comun cu Moldova, precum şi prin alte măsuri", a spus Gherasimciuk, comentând decizia de înăsprire a condiţiilor de import şi tranzit a mărfurilor alimentare pe segmentul transnistrean al frontierei.

Din 20 mai, Transnistria poate importa produse alimentare prin tranzitul Ucrainei numai în baza autorizaţiilor eliberate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a RM.

"Nu este pentru prima dată când Transnistria se plânge Rusiei pe blocadă. Şi anterior, în 2006, s-a vorbit tot despre blocadă. Tiraspolul a supravieţuit cu succes acestei aşa-zise blocade, iar pe de altă parte aceasta chiar a adus beneficii, pentru că agenţii economici de acolo s-au reorientat către pieţele europene. Adică întreprinderile nu au murit, ci din contra, au găsit pieţe noi cu standarde mai înalte. Iată de ce cred că şi acum va fi mult zgomot în jurul acestui subiect, dar cu timpul Tiraspolul se va adapta la noile condiţii", a spus Gherasimciuk.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează