Cea de-a cincea ediție „Moldova Business Week”

Administratorul Asociatiei AITA, Ghenadie Țaulean, participă la cel mai important eveniment economic din țară la forumul „Moldova Business Week 2018”, care a reunit peste o mie de oameni de afaceri din circa 30 de state, reprezentanţi ai companiilor autohtone, autorități și parteneri de dezvoltare.

Premierul Pavel Filip, în mesajul său de salut, a încurajat investitorii să descopere potențialul țării noastre, evidențiind oportunitățile existente: accesul pe piețele UE și CSI, precum și condițiile favorabile pentru lansarea afacerilor.

„Republica Moldova, cea din 2018, este perfectă pentru investiții, pentru că astăzi, țara noastră este alta decât acum 3 ani”, a menționat premierul. În context, şeful Executivului s-a referit la măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, printre care: aprobarea reformei fiscale, reducerea instituțiilor cu funcții de control,  reorganizarea Serviciului Vamal și Fiscal.

Urmare a reformelor promovate, s-a înregistrat o creștere economică constantă, în trimestrul doi al anului curent, aceasta a atins 5,2%. În același timp, numărul persoanelor care primesc salarii în plic a scăzut de două ori, exporturile au crescut cu 30% și în doar jumătate de an au fost făcute investiții străine directe în valoare de circa 130 de milioane de dolari. Totodată, în următorii doi ani sunt prognozate investiții de 380 milioane de dolari.

Ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici, a menționat că Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) a schimbat configurația comerțului exterior al Republicii Moldova. UE devenind principalul partener comercial al țării noastre, cu o cotă de 70% pentru exporturi și 50% pentru importuri între perioadele ianuarie-august 2018.

De asemenea, Chiril Gaburici a menționat despre măsurile luate de Guvern pentru asigurarea unui mediu de afaceri clar și transparent, cu reguli clare. „Moldova a reușit să pună în aplicare câteva reforme importante. Primul este numărul de acte permisive. 265 de documente au fost reduse și acum au rămas doar 151. Următorul pas în acest proces a fost lansarea One Stop Shop-ului. Până la sfârșitul anului 2018, este de așteptat ca serviciul One Stop să emită aproximativ 100 de acte permisive. O altă reformă a implicat optimizarea numărului de instituții cu funcții de control de la aproape 70 la doar 13 inspecții și 5 organisme de reglementare”, a precizat ministrul.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a afirmat că factorii cheie ai creșterii exporturilor pentru orice țară sunt investițiile în prelucrarea, producția și disponibilitatea de noi piețe. „Avem angajamentul de a continua implementarea reformelor care vor face țara noastră mai atractivă. Suntem încrezători că doar prin implementarea concentrată a reformelor, împreună cu o abordare bazată pe rezultate plauzibile, vom aduce schimbările necesare în țara noastră”, a punctat Chiril Gaburici.

Admin

Admin