În perioada 27-28 februarie curent, la Chișinău, s-a desfășurat ședința Comisiei Mixte moldo-kazahe în domeniul transportului rutier internațional, în cadrul căreia delegațiile au pus în discuție subiectele privind situația actuală în domeniul transportului de mărfuri între state.

Delegațiile au efectuat schimb de date statistice, remarcând creșterea dinamică a schimburilor comerciale între state și au confirmat necesitatea creării condițiilor favorabile pentru dezvoltarea în continuare a transportului rutier de mărfuri între Republica Moldova și Republica Kazahstan.

 În cadrul discuțiilor cu privire la schimbul de autorizații pentru anul 2020, partea kazahă a propus diminuarea cotei autorizațiilor pentru transportul de mărfuri în/din țări terțe.

În rezultatul negocierilor, la solicitarea părții moldovene privind menținerea contingentului de autorizații la nivelul anului 2019, delegațiile au stabilit contingentul de autorizații pentru anul 2020 și preliminar pentru anul 2021, după cum urmează:

          500 autorizații universale pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri;

          150 autorizații pentru transportul de mărfuri în/din țări terțe și

5 autorizații pentru transportul neregulat de călători.

De asemenea, delegațiile au decis efectuarea schimbului suplimentar pentru anul curent, dar și pentru anul 2021, a unei cote de 100 autorizații pentru transportul de mărfuri în/din țări terțe, după utilizarea de către operatorii de transport ai unui stat a 70% din cota de bază a acestui tip de autorizații.

Delegațiile au confirmat valabilitatea autorizațiilor fiecărui an până la 31 ianuarie a anului următor. 

 Menționăm că, în cadrul ședinței nominalizate delegațiile au discutat mai multe subiecte referitor la aspectele practice ce țin de efectuarea transportului rutier internațional pe teritoriul ambelor state.

În acest context, partea kazahă a menționat că informația despre drumurile cu plată pe teritoriul Republicii Kazahstan, taxele rutiere și metoda de achitare a acestora poate fi accesată pe pagina electronică:

www.kazautozhol.kz.

 Textul Protocolului ședinței nominalizate poate fi vizualizat pe pagina electronică a A.A. ”ANTA”: http://anta.gov.md/protocoalele-ședințelor/kazahstan

Tip Aviz International:

Admin

Admin